Iată de ce oraşul Mariupol este atât de important în economia războiului dintre Rusia şi Ucraina

330
Iată de ce oraşul Mariupol este atât de important în economia războiului dintre Rusia şi Ucraina - fondmariupol-1648739234.jpg

Articole de la același autor

Orașul-port din sudul Ucrainei, Mariupol, este sub bombardament din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina. Aproape 5.000 de oameni și-au pierdut viața, iar clădirile orașului sunt la pământ, potrivit primarului. El spune că 290.000 de oameni au părăsit orașul până pe 27 martie, dar alți 160.000 sunt încă prinși în oraș, fără electricitate și cu puține rezerve de hrană. De ce este orașul atât de important?

Reuters pune în perspectivă strategică și economică importanța orașului-port Mariupol, dar nu omite și rolul capital pe care îl joacă pentru psihologia războiului: dacă pică în mâinile rușilor, ar fi o grea lovitură pentru moralul ucrainenilor și, în același timp, ar constitui o primă victorie importantă pentru Vladimir Putin, ale cărui trupe sunt blocate după mai bine de o lună de invazie.

Mariupol este cel mai mare oraș ucrainean de la Marea Azov, care este conectată cu Marea Neagră prin strâmtoarea Kerci. Numele orașului vine de la Maria Feodorovna, soția împăratului Alexandru al III-lea, și este situat la circa 70 km de granița cu Rusia.

De asemenea, orașul este la doar câțiva kilometri de teritoriile din estul Ucrainei controlate de separatiștii pro-ruși, care se luptă cu forțele guvernamentale ucrainene din 2014.

Capturarea Mariupolului i-ar permite Rusiei să creeze un culoar pe uscat între cele două autoproclamate republici populare din Donbas și Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

De asemenea, Rusia ar căpăta control asupra coastei ucrainene la Marea Azov, Moscova încercând totodată să taie accesul Ucrainei și la Marea Neagră.

Forțele ruse au câștigat deja controlul asupra orașului Herson, port la Marea Neagră, la circa 380 km de Mariupol, iar acum Rusia controlează porturile la Marea Neagră din Crimeea.

Dacă Rusia câștigă Mariupolul și realizează un culoar pe uscat, forțele ruse ar putea încercui trupele ucrainene care înaintea războiului erau concentrate pe linia de contact în jurul teritoriului controlat de separatiști.

Capturarea Mariupolului ar elibera trupele ruse blocate acolo pentru noi misiuni, cum ar fi întărirea altor fronturi.

Mariupolul este important pentru economia Ucrainei, ca port de unde se exportă fier, oțel, cereale, mașini grele. Este o sursă importantă de venituri pentru guvernul de la Kiev.

Un oficial ucrainean a declarat pe 21 martie că țara ar putea pierde 6 miliarde de dolari, din exportul de cereale, ca urmare a blocadei instaurate de Rusia asupra porturilor ucrainene, inclusiv Mariupol.

Printre țările care se bazează pe importul de grâu din Ucraina se numără Egipt, Turcia, Yemen. Războiul va contribui la scumpirea alimentelor pe plan global.

În Mariupol se află, de asemenea, Illich Iron and Steel Works, a doua cea mai mare companie metalurgică din Ucraina, și Azovstal - una din cele mai mari fabrici de plăci de oțel din țară.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 3.2408 secunde