Ieri s-au împlinit nouă ani de la căderea ultimului dictator european, Slobodan Miloșevici

360
Ieri s-au împlinit nouă ani de la căderea ultimului dictator european, Slobodan Miloșevici - 21ec62fa8ae57a1439eec4f09c704806.jpg
Ieri s-au împlinit nouă ani de când a căzut ultimul dictator din Europa, Slobodan Miloșevici, omul acuzat de ma-sacru în Kosovo și genocid în Bosnia-Herțegovina. Fostul președinte al Iugoslaviei nu a mai apucat să își ispășească pedeapsa pentru faptele sale: a murit acum trei ani, în timp ce era judecat de Tribunalul Internațional de la Haga.
Cariera politică a lui Miloșevici a început în aprilie 1987. Când Iugoslavia comunistă s-a destrămat, a jucat cartea naționalismului și a lansat proiectul Serbiei mari, care a eșuat într-o baie de sânge. Arestat în 2001, Miloșevici a fost acuzat de crime împotriva umanității legate de războiul din Croația, ge-nocidul din Bosnia-Herțegovina și masacrul din Kosovo.
Pe lista Tribunalului Penal Internațional se aflau numele a mii de morți din aceste zone. Însă cel supranumit "Măcelarul din Balcani" nu a recunoscut acest tribunal. A murit după cinci ani de închisoare, cu două zile înainte de a afla verdictul.
După modelul protestelor de la Belgrad, au avut loc mișcări similare de răsturnare a puterii în Georgia și Ucraina. Este vorba despre "Revoluția trandafirilor" din 2003, respectiv "Revoluția portocalie" din 2004.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5167 secunde