Concurs În spatele gratiilor, un student își găsește libertatea prin educație

709

Articole de la același autor

"Nu există o a doua șansă, ci o consolare târzie", spune, cu un zâmbet natural pe buze, Ciprian Tiberiu Sîntea, condamnat la 12 ani de închisoare pentru omor. Cei opt ani petrecuți în spatele gratiilor nu l-au împiedicat să-și antreneze capacitățile intelectuale, deținutul fiind student la Facultatea de Științele Comunicării și Științe Politice, specializarea Jurnalism din cadrul universității constănțene "Andrei Șaguna".

Îi place foarte mult semiotica, domeniul deschizându-i multe posibilități de interpretare a realității cu ajutorul simbolurilor, dar și tehnicile mass-media, domeniu predat la Universitatea "Andrei Șaguna" de regretatul George Pruteanu. A urmat Liceul Militar din Ploiești, până în clasa a XII-a, când a fost arestat și condamnat pentru uciderea unui prieten prin înjunghiere.
Pe fondul consumului de băutură, al teribilismului vârstei, al impulsului de moment, cei doi prieteni s-au luat la ceartă, lovitura de cuțit fiindu-i fatală victimei. Astfel, elevul de clasa a XII-a devenea, în urmă cu opt ani, un proaspăt deținut la Penitenciarul de Maximă Siguranță Poarta Albă Constanța.
Unul dintre lucrurile care îl definesc pe Tiberiu Sîntea este afinitatea pentru educație, motiv pentru care, deși a fost arestat înainte de a finaliza cursurile liceale, deținutul își continuă studiile la Liceul Agricol Poarta Albă, la seral. Anul univer-sitar 2008-2009 trebuia să îl găsească în cel de-al treilea an de facultate, dar, așa cum susține studentul, comisia de examinare nu a mai venit în penitenciar pentru a-l examina, astfel că, din cele 60 de credite necesare, Tiberiu nu a acumulat decât 33: "E descurajant să înveți și profesorii să nu vină pentru a te verifica", spune, dezamăgit, studentul-deținut.
Înzestrat cu simțul umorului, naturalețe și detașare, Tiberiu ne-a povestit, încântat, cum, după șapte ani și jumătate de detenție, a primit o permisie de 24 de ore, timp pe care l-a petrecut alături de familie. Și-a dorit mult să ajungă la McDonald’s, dar mai ales să-și cumpere singur adidași, mai mult de dragul de a-i proba, pentru a experimenta posibilitatea de a alege. Când s-a întors la penitenciar, a revenit la programul zilnic: deșteptarea de la 6:30, activitățile zilnice de sport, lectura la bibliotecă, munca în penitenciar. A participat, de altfel, și la montaje artistice organizate cu prilejul Crăciunului, despre care spune că "te mai scot din cotidian".
Mai mult decât atât, Tiberiu ne-a dezvăluit pasiunea pentru lectură, autorii pe care i-a citit recent fiind Robert Ludlum și Paolo Coelho. Citește, desigur, ziare și reviste, fiind interesat de rubrica economică, dar și de mondenități. De asemenea, și-a exersat exercițiul jurnalistic scriind editoriale pentru revista penitenciarului, unul dintre ele centrându-se asupra momentului dobândirii libertății. În acest sens, pornind de la celebra întrebare "Ce vrei să fii când te faci mare", Tiberiu a lansat întrebarea "Ce vrei să faci când vei fi liber?"
Ce-și dorește el pentru viitor? Viață reală și echilibru, două concepte pe care le-a experimentat, în ultimii ani, doar prin intermediul cărților. Încrezător, optimist și comunicativ, Tiberiu susține: "Nu există varianta să nu merg mai departe! Putem să lăsăm trecutul în urmă. Sunt doar un tânăr care a făcut o prostie la 19 ani".
Deși stau și câte 20 în cameră, deținutul se gândește cu groază la momentele din anii trecuți, când numărul celor cazați într-o singură cameră ajungea chiar și la 60 – 70 de persoane. De aceea, se gândește că a prins vremuri bune la Poarta Albă, fiindu-i, în acest sens, recunoscător direc-torului penitenciarului, insp. șef princ. Dănuț Gelu Dincă, despre care spune că "a schimbat multe lucruri în bine".
Descoperind lumea prin intermediul cărților și a televizorului, Tiberiu va cunoaște, la 30 de ani, viața reală. Până atunci, el o experimentează doar la nivel teoretic: "Ce cunoaștem, aici, despre lume, nu știm decât din ce ne spun alții, nu din experiență personală", spune deținutul.
Deși unii dintre cititorii noștri ar putea fi tentați să creadă că subiectul prezentat face notă discordantă cu tematica paginii, articolul își găsește justificarea prin faptul că dorința de educație trebuie apreciată, dincolo de orice prejudecată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7606 secunde