Încă o țară respinge folosirea serviciilor 5G, de frica spionajului

320
Încă o țară respinge folosirea serviciilor 5G, de frica spionajului - 5g-1543474632.jpg

Articole recomandate

Serviciile secrete din Noua Zeelandă au respins oferta unui operator local de a furniza servicii 5G folosind echipamente ale companiei Huawei din cauza riscurilor pentru securitatea națională, existând suspiciuni că guvernul chinez se folosește de Huawei pentru activități de spionaj, scrie CNBC.


Operatorul Spark New Zeeland a informat miercuri că va analiza motivele oferite de autorități înainte de a lua alte măsuri.


Decizia vine după ce tot mai multe țări occidentale au devenit îngrijorate privind posibila implicare a guvernului chinez în rețelele 5G sau alte rețele de comunicații. Huawei a negat în repetate rânduri orice amestec din partea guvernului.


Mai devreme în acest an, Australia a interzis folosirea Huawei de către operatorii locali pentru a furniza servicii 5G, invocând tot riscuri de securitate. Săptămâna trecută, Wall Street Journal a informat că guvernul american încearcă să convingă companiile din țările aliate să evite Huawei.


"Am informat Spark că a fost identificat un risc semnificativ de securitate", a declarat Andrew Hampton, directorul Biroului de Securitate a Comunicațiilor din guvernul Noii Zeelande.


Minstrul Serviciilor Secrete, Andrew Little a declarat pentru Reuters că Spark ar putea colabora cu serviciile pentru a micșora riscurile. El nu a dorit să precizeze despre ce riscuri este vorba exact, argumentând că este vorba despre informații clasificate.


Huawei a informat într-un comunicat că "va răspunde oricăror îngrijorări și va lucra pentru a găsi o cale de progres", adăugând că a semnat peste 20 de contracte 5G cu operatori din întreaga lume.


Vorbind la Beijing, ministrul de Externe al Chinei, Geng Shuang și-a exprimat "îngrijorările profunde" și a declarat că relațiile comerciale între China și Noua Zeelandă sunt benefice pentru ambele țări.


"Sperăm că guvernul din Noua Zeelandă oferă condiții corecte de competiție pentru firmele din China care operează acolo și ia măsuri pentru a îmbunătăți cooperarea și încrederea reciprocă", a declarat el.


Deși Huawei este implicată în mai multe rețele 4G în Noua Zeelandă, situația este diferită în cazul 5G, după cum a explicat Little.


"Diferența între rețelele 5G și cele 4G sau 3G este în configurația tehnologiei. În cazul 5G, fiecare componentă a rețelei poate fi accesată", a precizat el.


În SUA, oficialii și mai mulți politicieni s-au arătat îngrijorați că echipamentele Huawei ar putea fi proiectate astfel încât să permită accesul neautorizat al guvernului chinez, având în vedere că Ren Zhengfei, fondatorul companiei, a lucrat în trecut ca inginer în armata chineză.


Sursa:Digi24.ro.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6074 secunde