Concurs Închisoare sau amendă pentru comercializarea ilegală de pocnitori și petarde

1694

Articole recomandate

În cadrul campaniei "Foc de Artificii 2008", inițiată de Inspectoratul General al Poliției Române, în toată țara au fost confiscate peste 50.000 de pocnitori și petarde, iar 31 de persoane sunt cercetate penal.

La acțiune au participat peste 1300 de polițiști
Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, până în prezent au fost efectuate 120 de acțiuni și peste o mie de controale la care au participat mai mult de 1.300 de polițiști, sprijiniți de lucrători ai Poliției de frontieră, jandarmi și polițiști comunitari.  Bilanțul înregistrat în urma acestor activități arată că au fost constatate 32 de infracțiuni, 31 de persoane fiind cercetate pentru încălcarea prevederilor legii privind regimul materiilor explozive și au fost indisponibilizate în vederea confiscării peste 50.000 de bucăți articole pirotehnice din clasa I și peste 4.500 de bucăți de articole pirotehnice din clasa a II-a. În total, peste 1.400 kilograme de obiecte pirotehnice au fost confiscate.

Legislația este dură
IGPR reamintește că legislația în vigoare interzice comercializarea către persoanele fizice a obiec-telor artizanale și de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II - IV, T.1, T.2, precum și a artificiilor din categoria "obiecte zburătoare luminoase" și a pocnitorilor din clasa I.
Persoanele juridice autorizate în condițiile legii pot folosi aceste obiecte artizanale și de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice numai în interes propriu și numai în locurile autorizate.
Potrivit legislației, persoanelor fizice li se interzice confecționarea, deținerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operațiune cu obiecte artizanale și de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice din categoriile menționate.
Obiectele artizanale și de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice ce pot fi comercializate de către persoanele juridice autorizate către populație, din clasa I, trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de lege. În această clasă sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracție foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masă maximă de amestec pirotehnic de trei grame.

Infracțiuni
Confecționarea, deținerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operațiune cu obiecte artizanale și de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II - IV, T.1, T.2, precum și a artificiilor din categoria "obiecte zburătoare luminoase" și a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an.

Contravenții
Comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din clasa I se sancționează cu amendă de la 2.000 la 5.000 RON, iar vânzarea în alte locuri decât cele autorizate se sancționează cu amendă de la 1.000 RON la 2.500 RON. De asemenea, comercializarea obiectelor pirotehnice către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani se sancționează cu amendă de la 3.000 RON la 6.000 RON.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.576 secunde