Încoronarea Regelui Charles/ Programul festivităților, etapele ceremoniei religioase

242
Încoronarea Regelui Charles/ Programul festivităților, etapele ceremoniei religioase - image20230552624778941regelechar-1683358001.jpg

Articole de la același autor

6 mai 2023, ziua care va rămâne în istoria lumii drept Ziua Încoronării Regelui Charles al III-lea!

Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea are loc la Westminster Abbey şi este oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. Peste 2.000 de invitaţi vor asista la evenimentul găzduit de Westminster Abbey, scrie stiri.tvr.ro

Programul festivităților


Ora 08.00 - Sunt deschise zonele de vizionare de-a lungul traseului de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey. Cei care vor veni devreme vor putea prinde un loc bun pentru a vedea procesiunea Regelui. De altfel, sunt oameni care așteaptă de câteva zile să prindă un astfel de loc. Odată pline aceste zone, publicul va fi ghidat spre zonele de vizionare pe care sunt amplasate ecrane gigantice - în Hyde Park, Green Park și St James's Park.

Ora 12.20 - Procesiunea pornește de la Palatul Buckingham spre Trafalgar Square, spre Whitehall și strada Parlamentului, Piața Parlamentului și apoi spre Marea Poartă de Vest de la Westminster Abbey.

Regele Charles și Regina Consoartă Camilla se vor afla în Caleașca Diamond Jubilee și nu vor folosi pentru această parte vechea caleașcă, mult mai inconfortabilă, Gold State. Diamond Jubilee a fost construită în 2012 în Australia, pentru a fi folosită la festivitățile destinate marcării a 60 de ani de domnie a Reginei Elisabeta a II-a. Caleașca are aer condiționat și suspensii hidraulice. Cântărește 3 tone. Este trasă de 6 cai, din care 3 cu călăreți.

Ora 13.00 - Regele ajunge la Westminster Abbey, iar ceremonia începe. Cel mai probabil, Regele Charles va purta uniforma militară, nu pantaloni tradiționali și ciorapi din mătase, așa cum a purtat inclusiv bunicul său, George al VI-lea, la încoronare.

Vor răsuna acordurile unor bucăți muzicale atent selectate, dar și 12 compoziții noi, printre care una a lui Andrew Lloyd Webber, special gândită pentru această ocazie. Însuși Andrew Lloyd Webber a participat la repetiții și a verificat acustica.

În Catedrală va răsuna și muzică ortodoxă, în memoria Prințului Philip.

Prințul George, nepotul Regelui Charles al III-lea, se va număra printre pajii care vor purta o parte din simbolurile regale.

În momente cheie ale ceremoniei, Regele Charles al III-lea va primi Globul crucifer, Sceptrul cu cruce, simbolizând puterea și justiția, și Sceptrul cu porumbel, simbolizând rolul spiritual al monarhului. Toate au fost făcute în 1661 pentru Regele Charles al II-lea și au fost folosite de atunci la ceremoniile de încoronare.

Ora 14.00 - Momentul încoronării. Salutul gărzilor peste tot în Regat.

În momentul în care Coroana Sfântului Eduard este așezată pe capul noului suveran, vor fi trase 6 salve de tun.

Regina Consoartă va primi și ea însemne regale asemănătoare cu Sceptrul cu cruce și cu cel cu porumbel.

Ora 15.00 - Regele și Regina Consoartă se întorc la Palatul Buckingham, de această dată în Caleașca Gold State, folosită la fiecare ceremonie de încoronare din vremea lui William al IV-lea (1831). A fost construită în 1762, din lemn, și este poleită cu frunze de aur.

Se pare că și cei 3 copii ai lui William și Kate se vor alătura procesiunii împreună cu părinții lor, într-o trăsură, în spatele Caleștii Gold State.

Ora 16.15 - Regele Charles al III-lea și Regina Consoartă Camilla vor saluta de la balconul Palatului Buckingham mulțimea adunată și vor urmări parada aeriană a Royal Air Force.

Etapele ceremoniei religioase


Recunoașterea


Regele Charles va fi prezentat poporului - o tradiție din vremurile anglo-saxone. Stând alături de Tronul Încoronării vechi de 700 de ani, Regele se va întoarce cu fața către cele 4 laturi ale Catedralei și va fi proclamat "Rege fără îndoială".

După fiecare recunoaștere a acestui fapt de către reprezentanții celor mai vechi ordine cavalerești, mulțimea va striga: "God Save the King!", iar trompetele vor răsuna.

Jurământul


Arhiepiscopul de Canterbury îi va cere Regelui Charles să confirme că va susține legea și Biserica Angliei în timpul domniei sale. Regele își va pune mâna pe Sfânta Evanghelie și se va angaja să "împlinească și să țină" aceste promisiuni. Regele va depune și un al doilea jurământ, prin care afirmă că este un "protestant credincios".

Ungerea noului rege


Roba de ceremonie a Regelui va fi îndepărtată, iar el se va așeza pe Tronul Încoronării pentru a fi uns, subliniind-se astfel legătura cu Divinitatea a suveranului.

Arhiepiscopul va turna uleiul special al ungerii dintr-un vas care datează din 1661, în Lingura Încoronării, despre care se crede că datează din sec. al XII-lea. Apoi îl va unge pe Rege făcând semnul crucii pe capul său, pe piept și pe mâini.

Acest moment se va derula în spatele unui paravan, întrucât este partea cea mai sacră a ceremoniei.

Momentul încoronării


Regele va purta Coroana Sfântului Edward o singură dată în viață. Regele Charles al III-lea este al șaptelea monarh care o poartă, după Charles al II-lea, James al II-lea, William al III-lea, George al V-lea, George al VI-lea și Regina Elisabeta a II-a, care a purtat-o la propria încoronare, în 1953.

Înscăunarea


Partea finală a ceremoniei este așezarea pe tron a Regelui. În mod tradițional, în acest moment, figuri regale își prezintă omagiile, jură credință Regelui și îi sărută mâna dreaptă. Prințul William va fi singurul care va îngenunchea pentru a aduce un astfel de omagiu.

Camilla va fi unsă Regină Consoartă, încoronată și așezată pe tron într-o ceremonie mai simplă. Nu este obligatoriu ca ea să depună un jurământ.

Împărtășania


În finalul slujbei, Regele și Regina vor lua Sfânta Împărtășanie - principalul act de închinare al Bisericii creștine.

Plecarea


Regele și Regina Consoartă vor coborî de pe tron și vor intra în Capela St. Edward, în spatele marelui altar, unde Charles își va scoate Coroana Sfântului Edward și își va pune Coroana Imperială de Stat, înainte de a se îndrepta spre ieșire, în sunetul Imnului național. Citește mai departe...


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4599 secunde