Concurs Întreruperea livrărilor de gaz către UE a fost explicată prin posibilitățile limitate ale Gazprom

272
Întreruperea livrărilor de gaz către UE a fost explicată prin posibilitățile limitate ale Gazprom - gazprom-1333115419.jpg

Articole recomandate

Extracțiile Gazprom au atins parametrii maximi în iarna lui 2012: mai mult de atât monopolul rus nu putea să-și crească producția, fapt care a constituit cauza suspendării livrărilor de gaz către țările din Uniunea Europeană, notează, în ediția de vineri, coti-dianul economic rus Vedomosti, citând surse de informație din cadrul companiei.

În februarie 2012, volumul de gaz extras de monopol a fost de 1,614 miliarde de metri cubi pe zi. Totodată, în 2006 s-a înre-gistrat punctul culminant al extracțiilor, de 1,703 miliarde de metri cubi pe zi. Potrivit surselor de informație ale cotidianului, cele mai mari zăcăminte ale Gazprom, inclusiv Iambursk și Urengoi, care au fost inaugurate în urmă cu 30 de ani, sunt pe cale de a se epuiza.

Inaugurarea zăcământului de perspectivă Bovanenski din Yamala a fost amânată din 2011 pentru sfârșitul lui 2012. În ace-lași timp, monopolul rus nu-și majorează posibilitățile tehnice de exploatare a zăcămintelor, deoarece extracțiile sunt și așa mai mari decât cererea. În afară de aceasta, structurile de conducere ale Gazprom sunt de părere că explozia unică a cererii la gaz care s-a înregistrat în iarnă nu ar fi putut recupera investițiile substanțiale ce ar fi fost făcute pentru darea în exploatare a noilor zăcăminte.

La începutul lui februarie 2012, o serie de țări europene au anunțat că livrările de gaz s-au redus brusc. În unele cazuri, se afirma în UE, reducerea a fost de peste 30 la sută. Drept replică, compania Gazprom a acuzat Ucraina că ar prelua cantități suplimentare de gaz, iar Europa - de așteptări exagerate. Mai târziu, monopolul rus a recu-noscut că a redus cantitățile de gaz livrate, însă doar cu 10%.

Se consideră că la baza deficitului de combustibil din UE a stat iarna geroasă din acest an, care a dus la creșterea bruscă a cererii. Mai aproape de februarie, livrările au fost restabilite în cantitățile necesare, lucru confir-mat atât de Gazprom, cât și de UE. La rândul lor, autoritățile Ucrainei au respins acuzațiile conform cărora ar prelua cantități mai mari de gaz, subliniind că au preluat doar ceea ce era stipulat în contract.

Potrivit statisticilor, exporturile Gazprom către străinătatea îndepărtată au scăzut cu 23 la sută în martie 2012, comparativ cu martie 2011. Pentru primul trimestru al anului, parametrii au scăzut comparativ cu cele de anul trecut în proporție de 9,7 la sută.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5707 secunde