IPP a dat în judecată Primăria Constanța pentru că refuză să furnizeze informații de interes public

373
Institutul pentru Politici Publice, în parteneriat cu Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI), a realizat, recent, un studiu privind derularea procesului de achiziții publice de către autoritățile publice locale.
În vederea analizării și documentării procedeelor de inițiere și atribuire a contractelor de achiziții publice, IPP a adresat solicitării de informații de interes public în temeiul legii nr. 544/2001 tuturor primăriilor municipiilor reședință de județ din țară (41 de primării) și Primăriei Generale a Municipiului București, în luna noiembrie 2008.
Printre altele, IPP a solicitat Primăriilor copii ale hotărârilor de Consiliu Local prin care au fost aprobate Planurile Anuale de Achiziții Publice pentru anii 2007-2008, copii ale Planurilor Anuale de Achiziții Publice aprobate în Consiliu Local pentru anii 2007-2008, precum și lista contractelor de achiziții publice, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a celor de concesiune de servicii din 2007 și 2008.
"În final, șase primării au fost acționate în instanță, conform practicii pe care Institutul o aplică fără discriminare tuturor instituțiilor/autorităților publice care, sub un motiv sau altul, refuză să îi furnizeze informațiile de interes public", se arată în studiul realizat de către IPP. Primăria Constanța este una dintre ele, alături de Slobozia, Târgu Mureș, Vaslui, Baia Mare și Drobeta Turnu Severin. Primăria Constanța a preferat să joace ping-pong cu cererile IPP, plimbându-le de la un birou administrativ la altul, fără a oferi infor-mațiile solicitate.

Publicitate de un milion de euro pentru Primăria Constanța
Deși Primăria constănțeană nu a răspuns solicitărilor IPP, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) a făcut o anchetă în paralel, apelând la metode de cercetare alternative. Astfel, CRJI a analizat toate anunțurile de participare la licitație și de atribuire a contractelor de achiziții, publicate în Monitorul Oficial. "După strângerea tuturor contractelor atribuite s-a trecut la selectarea celor care aveau același câștigător. Între cele aproximativ 20 contractate încheiate de municipalitate în anii 2007-2008, am remarcat repetarea unor firme care și-au adjudecat sume importante din bugetul local, mergând până la un milion de euro", se arată în ancheta CRJI. Așa s-a întâmplat în cazul servi-ciului de publicitate media pentru Primăria Constanța. "Înainte de alegerile locale din iunie 2008, Primăria Constanța și-a achiziționat toată publicitatea pentru următorii patru ani. Beneficiarul este SC Telegraf Advertising SRL care, în mai 2008, și-a adjudecat achiziția serviciului de publicitate media în presa scrisă, prin intermediul unei agenții de publicitate, pentru un preț «corect»: 3.697.479 lei, fără TVA, adică aproximativ 1 milion de euro la acea vreme", se precizează în aceeași anchetă. În septembrie 2008, Telegraf Advertising SRL a primit un nou contract de achiziție pentru serviciul de publicitate radio prin intermediul unei agenții de publicitate pentru 42.016 lei, fără TVA.
Administratorii firmei sunt Sorin Struținsky și Adrian Constantinescu, fratele lui Nicușor Constantinescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2703 secunde