Iranul amenință cu creșterea barilului de petrol la 250 de dolari

531
Iranul amenință cu creșterea barilului de petrol la 250 de dolari - iranpetrol-1323092549.jpg
În cazul instituirii unui embargo la importurile de petrol din Iran, prețul aurului negru s-ar putea dubla, trecând peste nivelul de 250 de dolari pe baril, a avertizat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Ramin Mehmanparsat, citat de portalul economic rus RBC.

Țările din Uniunea Europeană, după cum au informat anterior agențiile internaționale de presă, nu au reușit să se pună de acord cu privire la impunerea unei interdicții asupra importurilor de petrol din Iran în cadrul regimului de sancțiuni. UE poate institui un embargo în acest sens numai în cazul în care toate cele 27 de țări membre sunt de acord cu aceasta, însă mai multe țări și-au exprimat opoziția în privința unei astfel de decizii.

UE cumpără din Iran circa 450.000 de barili de petrol pe zi, ceea ce reprezintă de fapt 18% din totalul exporturilor iraniene.

Un raport al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), dat publicității în noiembrie a.c., a avut un ecou în întreaga lume, având în vedere că informațiile conținute relevau că este posibil ca Republica Islamică să continue eforturile de a produce arme nucleare.

În replică, Teheranul a acuzat AIEA de politizare excesivă și de "subordonare a ordinelor SUA", taxându-l pe directorul executiv al organizației Yukiya Amano ca pe un "pion în mâinile americanilor".

În prezent, prețul la petrol se înscrie pe un trend ascendent.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3589 secunde