Japonia majorează taxa "TVA" la 8%

83
Japonia majorează taxa

Articole recomandate

Taxa pe consum a fost majorată, marți, în Japonia la 8%, de la 5%, premierul Shinzo Abe optând pentru majorarea acestei taxe, prima din ultimii 17 ani, în vederea reducerii unei datorii guvernamentale ce a depășit 1.000.000 de miliarde de yeni (aproximativ 9.690 miliarde de dolari) sau 200% din PIB-ul țării, transmite AFP, citată de Realitatea.net.
Creșterea acestei taxe, care este echivalentă cu TVA-ul european, corespunde unei majorări efective cu 2,86% a tuturor prețurilor și se va aplica la toate produsele și serviciile.
În avanpremiera acestei majorări, la care se adaugă o rată a inflației de 1,3%, consumatorii niponi au luat cu asalt magazinele, iar unii dintre ei și-au făcut stocuri de produse de strictă necesitate, în ideea de a face economii.
'Trebuie să cer cetățenilor să accepte această majorare. Este o măsură necesară pentru binele țării', a declarat, marți, premierul Shinzo Abe.
Lipsa de popularitate a acestei taxe i-a determinat pe premierii niponi să o mențină din 1997 până în prezent, când această opțiune nu mai este posibilă, având în vedere starea dezastruoasă a finanțelor publice japoneze.
Japonia este cea mai îndatorată țară dezvoltată din lume, cu o datorie publică de două ori mai mare decât PIB-ul, iar cheltuielile sociale continuă să crească.
Potrivit estimărilor Guvernului, majorarea taxei pe vânzări cu trei puncte ar urma să aducă statului o sumă suplimentară de 8.000 de miliarde de yeni (57 de miliarde de euro).
Guvernul de dreapta condus de Shinzo Abe a decis ca, în paralel cu majorarea taxei pe vânzări, să facă și o rectificare bugetară specială de 5.500 miliarde de yeni (40 de miliarde de euro) în ideea de a amortiza șocul ce este așteptat să se producă în săptămânilor următoare, ca urmare a scăderii vânzărilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 10 Februarie 2014
Stire din Actual : Vreme extremă în Japonia
Luni, 17 Februarie 2014
Stire din Economie : Frauda din TVA este de 20%, în UE
Pagina a fost generata in 0.4894 secunde