Jens Stoltenberg: Alegătorii ucraineni au ales calea europeană

2155
Jens Stoltenberg: Alegătorii ucraineni au ales calea europeană - jensstoltenberg-1414427801.jpg

Articole recomandate

Ucrainenii au ales 'calea europeană' cu ocazia alegerile parlamentare anticipate desfășurate duminică, un scrutin ''în mare măsură pașnic'', a apreciat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de DPA.
''O mare majoritate a poporului ucrainean s-a pronunțat clar și democratic în favoarea unei agende de reforme ambițioase și a drumului european. Salut decizia lor de a promova un proces politic inclusiv, bazat pe valori democratice și pe respectarea drepturilor omului, drepturilor minorităților și a statului de drept. Acest lucru va contribui la extinderea perspectivelor pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina'', a menționat Stoltenberg, potrivit Agerpres.ro.
El și-a exprimat însă regretul că alegătorii din peninsula Crimeea, anexată în martie de Rusia, și din estul țării marcat de violențe nu și-au putut exercita dreptul constituțional de a vota. Intimidările cu care s-au confruntat unii alegători încalcă acordurile de încetare a focului în Ucraina, a insistat secretarul general al NATO.
După numărarea a 40% dintre voturi, blocul președintelui Petro Poroșenko și Frontul Popular condus de premierul Arseni Iațeniuk au obținut fiecare câte 21,6% din sufragii.
Urmează partidul Samopomici (11%), alcătuit din tineri militanți și combatanți care au luptat împotriva separatiștilor proruși, aliații fostului președinte Viktor Ianukovici reuniți în Blocul de Opoziție (9,6%), Partidul Radical (7,4%) condus de populistul Oleg Liașko și partidul Batkivșcina, al fostului premier Iulia Timoșenko (5,7%).
Scrutinul de duminică a fost umbrit de conflictul dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși din regiunea minieră Donbas, ce s-a soldat cu peste 3.700 de morți începând din aprilie și a constrâns peste 800.000 de persoane să își părăsească locuințele, potrivit datelor ONU.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6031 secunde