Joe Biden ordonă armatei americane să construiască un port temporar în Gaza pentru ajutor umanitar

2032
Joe Biden ordonă armatei americane să construiască un port temporar în Gaza pentru ajutor umanitar - 1-1709884132.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a ordonat armatei americane să construiască un port temporar în Gaza pentru a oferi mai mult ajutor umanitar acestui teritoriu palestinian asediat de Israel, informează agenţia AFP.

În discursul său privind starea Uniunii adresat Congresului, Joe Biden şi-a reiterat apelul pentru o încetare imediată a focului de cel puţin şase săptămâni între Israel şi Hamas, ceea ce ar permite eliberarea tuturor ostaticilor încă reţinuţi în Fâşia Gaza.

„Am ordonat forţelor armate americane să efectueze o misiune de urgenţă pentru a crea un port temporar pe coasta Gazei, care să poată găzdui nave mari ce transportă alimente, apă, medicamente şi adăposturi temporare”, a declarat preşedintele american. „Construcţia acestei structuri nu va necesita nicio desfăşurare de trupe americane pe teren”, a dat asigurări democratul.

Preşedintele a cerut, de asemenea, guvernului israelian să permită intrarea de mai mult ajutor umanitar în Gaza, subliniind că ajutorul umanitar nu poate fi un considerent secundar sau o monedă de schimb.

Construcţia portului temporar va dura câteva săptămâni şi va fi realizată în parteneriat cu aliaţii de pe teren, precum şi cu ONU şi organizaţiile umanitare, au declarat anterior înalţi oficiali americani.

„Principalul element va fi un debarcader temporar”, a declarat unul dintre oficiali reporterilor. Portul va permite sosirea în Fâşia Gaza a echivalentului capacităţii a sute de camioane de ajutor suplimentar în fiecare zi. Ajutorul va pleca din portul Larnaca din Cipru.

Israelul a fost informat despre această mişcare, iar Statele Unite trebuie să colaboreze cu ei în privinţa chestiunilor de securitate, potrivit aceloraşi surse.

Casa Albă nu îşi ascunde frustrarea tot mai mare faţă de Israel, care a asediat şi bombardat teritoriul de la atacul fără precedent al Hamas, care conduce Gaza din 2007. Ajutorul umanitar care primeşte undă verde din partea Israelului nu ajunge decât în cantităţi mici în Fâşia Gaza, care a fost cufundată într-o criză umanitară gravă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4004 secunde