John Kerry cere Congresului autorizația de război împotriva grupării Stat Islamic

47
John Kerry cere Congresului autorizația de război împotriva grupării Stat Islamic - johnkerry-1418197589.jpg

Articole recomandate

Secretarul de stat american John Kerry a cerut marți Congresului autorizația de război contra grupării Statul Islamic /SI/ în Irak și Siria, o autorizație juridică formală după ce războiul deja a început.
Șeful diplomației americane a pledat, după-amiază, în fața influentei Comisii pentru Afaceri Externe a Senatului pentru o "autorizație de folosire a forței militare" /Authorization for Use of Military Force, AUMF/, notează AFP, citat de Agerpres.ro.
Această "autorizație, sau AUMF, ar trebui să dea președintelui /Barack Obama/ un mandat clar și flexibilitatea de a continua conflictul armat contra SI și forțelor sale afiliate", a cerut Kerry. Potrivit Constituției Statelor Unite, numai Congresul are dreptul de a declara război.
Dar administrația până în prezent a sărit peste acest context legal: ea a angajat lovituri militare în Irak și Siria contra SI pe baza precedentelor AUMF, prima luată după atentatele din 11 septembrie 2001 împotriva Al Qaida, talibanilor și altor grupuri "teroriste" și a doua în 2002 pentru pregătirea invadării Irakului.
Și Kerry a declarat răspicat: guvernul "va continua" operațiunile sale militare în caz de refuz al Congresului. "Avem autoritatea în conformitate cu AUMF din 2001", a afirmat secretarul de stat în fața senatorilor, mai notează AFP.
John Kerry a adăugat că administrația sa "aprobă" propunerea președintelui Comisiei, senatorul democrat Robert Menendez, de "a limita" această eventuală nouă autorizație la "trei ani".
Coaliția internațională condusă de Statele Unite a efectuat — din august în Irak și din septembrie în Siria — circa 1.100 lovituri aeriene împotriva bastioanelor grupării SI, ultrajihadiști suniți care controlează teritorii din aceste două țări.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3245 secunde