John Kerry liniștește Arabia Saudită: SUA nu vor strânge relațiile cu Iranul

93
John Kerry liniștește Arabia Saudită: SUA nu vor strânge relațiile cu Iranul - johnkerry-1453544934.jpg
Secretarul de stat american John Kerry a început sâmbătă o nouă vizită la Riad pentru a-i liniști pe partenerii SUA din Golf, îngrijorați de o ipotetică apropiere între Washington și Teheran, transmite AFP, citată de Agerpres.

Analiștii internaționali vorbeau despre o posibilă apropiere SUA - Iran, în virtutea acordului în domeniul nuclear.

Kerry, sosit în capitala saudită după prezența sa timp de două zile la Forumul economic de la Davos, urmează să discute cu oficialitățile de la Riad și problema negocierilor intersiriene ce ar urma să înceapă în următoarele zile la Geneva.

Secretarul de stat american va asista și la o reuniune a miniștrilor de externe din șase state membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), după care va avea întrevederi cu regele saudit Salman, cu viitorul prinț moștenitor Mohamed ben Salman, cu ministrul de externe Adel al-Jubeir, precum și cu coordonatorul coaliției opoziției siriene Riad Hijab.

Monarhiile arabe sunite, în frunte cu Arabia Saudită, și SUA sunt aliați istorici, dar acestea sunt în profund dezacord în legătură cu revenirea pe scena internațională a Iranului șiit grație acordului nuclear semnat în iulie 2014 între republica islamică și marile puteri și pus deja în aplicare de Teheran.

În pofida asigurărilor date de SUA, Riadul se teme că o eventuală dezghețare a relațiilor dintre Washington și Teheran se va face în detrimentul său.

Pe de altă parte, Arabia Saudită și Iranul, mari rivali regionali, sunt în război prin forțe interpuse în Siria, Irak și în Yemen. La începutul lunii ianuarie, situația a degenerat într-o criză directă, Riadul întrerupând relațiile diplomatice cu Teheranul după un atac împotriva ambasadei sale în urma executării în Arabia Saudită a imamului șiit Nimr Baqer al-Nimr.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 23 Ianuarie 2016
Stire din Actual : Celine Dion revine pe scenă
Pagina a fost generata in 1.1843 secunde