Concurs Justiția irakiană ar putea judeca soldații americani

274

Articole recomandate

Justiția irakiană ar putea judeca soldații americani acuzați că au comis crime grave în afara bazelor lor și în afara misiunilor, potrivit proiectului de acord negociat între cele două țări, obținut de AFP.
Gradul de imunitate acordat soldaților americani desfășurați în Irak a fost principalul măr al discordiei, care a întârziat redactarea acordului cu privire la viitorul statut al forțelor americane din Irak, (SOFA, Status of Forces Agreement).
"Statele Unite își vor putea aplica jurisdicția asupra trupelor și civililor lor atunci când incidentele se produc la bazele lor sau când sunt în misiuni în afara bazelor", se arată în proiect. În schimb, "jurisdicția irakiană se va aplica soldaților și civililor (americani) care au comis crime cu premeditare în afara bazelor lor și în timp ce nu erau în misiune", continuă textul.
Negociatorii celor două țări, care au început să discute încă din februarie, sperau să încheie la sfârșitul lunii iulie, dar complexitatea problemelor și divergențelor au întârziat redactarea acordului. SOFA trebuie să reglementeze statutul forțelor americane din Irak după 31 decembrie, când expiră actualul mandat ONU pentru această prezență.
Vineri, secretarul american al apărării, Robert Gates, a dat asigurări că soldații americani nu trebuie să se teamă de prevederile noului acord cu privire la imunitatea lor, după ce unii membri ai Congresului s-au întrebat dacă acesta le oferă suficientă protecție legală militarilor americani în fața justiției irakiene, care nu garantează corectitudinea proceselor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5986 secunde