Liderii G7, gata de a colabora cu Rusia pentru rezolvarea conflictului din Siria

227
Liderii G7, gata de a colabora cu Rusia pentru rezolvarea conflictului din Siria - liderii-1495974543.jpg

Articole recomandate

Statele membre G7 s-au declarat, sâmbătă, pregătite să lucreze cu Rusia, aliat al regimului de la Damasc, pentru a găsi o soluție politică la conflictul sirian, conform declarației lor finale făcută publică la Taormina, în Italia, transmite AFP, consultată de Agerpres.

"Considerăm că există o ocazie să punem capăt acestei crize tragice. Vom depune toate eforturile pentru a opri conflictul", se arată în declarație, care reiterează necesitatea unui "proces politic incluziv sub egida ONU".

"Dacă Rusia este pregătită să își folosească influența în mod pozitiv, suntem pregătiți să lucrăm cu ea pentru a rezolva conflictul, căutăm o reglementare politică", scriu statele membre G7 - SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Canada și Japonia.

"Suntem pregătiți să contribuim la reconstrucție, odată ce va începe o tranziție politică credibilă", adaugă statele menționate, exprimându-și speranța că Acordurile de la Astana vor contribui concret la reducerea violențelor.

Rusia și Iranul, aliați ai regimului sirian, și Turcia, susținătoare a rebelilor, au mediat un proces de încetare a focului în Siria, la care nu participă și țările occidentale.

În paralel, un proces de negociere între părțile implicate în conflictul sirian este în derulare la Geneva, sub egida ONU.

v v v

Liderii G7 au calificat testele nucleare și cu rachete ale Phenianului drept o "amenințare gravă" și s-au arătat gata să ia măsuri. Coreea de Nord a efectuat două teste nucleare anul trecut și și-a accelerat programul de tiruri cu rachete în ciuda sancțiunilor economice importante impuse de Națiunile Unite.

"Coreea de Nord trebuie să se conformeze imediat și complet rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și să abandoneze toate programele sale nucleare și de rachete balistice de o manieră completă, verificabilă și ireversibilă", arată liderii G7, într-o declarație comună la finalul reuniunii lor de la Taormina.

"Suntem gata să înăsprim măsurile ce vizează atingerea acestui obiectiv", au adăugat, fără a detalia, membrii G7. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5567 secunde