Liderii Uniunii Europene, pregătiţi pentru un tur de forţă cu Ungaria cu privire la ajutorul pentru Ucraina

177
Liderii Uniunii Europene, pregătiţi pentru un tur de forţă cu Ungaria cu privire la ajutorul pentru Ucraina - 1-1706774702.jpg

Articole de la același autor

Liderii Uniunii Europene sunt pregătiţi pentru un tur de forţă cu Ungaria la summitul extraordinar ce are loc, joi, 1 februarie, la Bruxelles, unde ei se întrunesc pentru a lua o decizie cu privire la ajutorul economic al blocului comunitar european pentru Ucraina, relatează agenţia AFP.

Reuniunea are loc şi în contextul în care agricultorii protestează cu sute de camioane în apropierea locului reuniunii, în faţa sediului Parlamentului European din Bruxelles. Potrivit poliţiei, o mie de tractoare se află joi pe străzile capitalei Belgiei.

Miza este un ajutor financiar în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev pentru următorii patru ani, un pachet căruia premierul ungar Viktor Orban i s-a opus în decembrie. Suma face parte din bugetul UE revizuit. Deciziile privind bugetul UE presupun unanimitate din partea statelor membre.

Orban a legat negocierile asupra bugetului UE de deblocarea unor fonduri europene pentru ţara sa ce fuseseră îngheţate în urma acuzaţiilor de corupţie şi abuz de putere formulate la adresa Budapestei. Liderul ungar a susţinut că finanţarea europeană pentru Ucraina ar trebui să fie aprobată anual şi nu pentru o perioadă de patru ani.

Alţi lideri din UE au promis că, dacă nu vor reuşi să-l convingă pe omologul ungar, atunci vor găsi o soluţie pentru a continua să sprijine financiar Ucraina, cel puţin pe termen scurt.

„Într-un fel sau altul, vom găsi o soluţie, cu sau fără Orban, pentru a susţine Ucraina”, a dat asigurări premierul polonez Donald Tusk.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.614 secunde