Livrările de gaz din Rusia, în pericol constant de a fi sistate

291
Furnizorii europeni de gaze naturale sunt permanent amenințați de sistarea importurilor, în ciuda faptului că exportatorul rus Gazprom a încheiat un nou contract cu grupul ucrainean Naftogaz, a anunțat ieri Agenția Internațională pentru Energie (AIE), citată de Reuters.
"Situația economică dificilă din Ucraina face ca fiecare plată lunară să fie o provocare, iar tensiunile rămân accentuate", a declarat Nobuo Tanaka, director executiv al AIE.
"AIE este, prin urmare, foarte îngrijorată că fluxul de gaze naturale prin Ucraina ar putea fi întrerupt aproape oricând", a adăugat acesta.
Europa importă circa 20% din necesarul de gaze naturale din Rusia, prin Ucraina. În ianuarie, tranzitul prin conducte a fost sistat, din cauza unei dispute legate de prețuri. 
AIE a redus ieri  estimările de consum pentru următorii cinci ani, pe fondul crizei economice, mizând pe o revenire a consumului doar începând cu anul 2012. Agenția a redus estimările de consum pentru toți anii până în 2013 cu aproximativ trei milioane barili pe zi, conform raportului publicat ieri.
Consumul se va situa în jurul nivelului de 86,76 milioane barili pe zi în 2012, primul an în care se va situa peste nivelul de 85,76 milioane barili pe zi, înregistrat în 2008.
"Recesiunea economică ce s-a extins pe plan mondial în ultimul an a afectat grav consumul de petrol", reiese din raportul publicat de AIE, ce a adus la zi datele publicate în decembrie 2008.
Cea mai gravă criză economică de la al doilea război mondial încoace a redus consumul de petrol în statele dezvoltate și a atenuat creșterea economică a Chinei și Indiei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.7062 secunde