Sacrificii ale militarilor români plătiți cu maximum 40 de euro pe o zi de risc extrem

M-am născut când tata era plecat în Kosovo

692

Articole recomandate

Au lipsit de lângă familiile lor șase luni. Chiar dacă Dumnezeu le-a fost alături și i-a ajutat să revină în țară cu bine, pericolul i-a însoțit la tot pasul.
Au putut vorbi cu cei dragi doar prin internet sau telefonic, dar nimic nu poate înlocui dorința de a fi alături de soție la nașterea primului copil…

Pentru mulți dintre cei 86 de militari ai detașamentului RoFND XVI, faptul că au fost plătiți cu sume între 30 și 40 de euro pe zi "a fost mai bine decât în țară". Mulți dintre ei nu și-ar mai risca însă viața și în continuare…
Alții, care au milităria în sânge, vor să își provoace destinul, căci consideră că misiunea avută vreme de șase luni în Kosovo a fost mult prea "monotonă" pentru ei și declară că sunt oricând gata pentru a răspunde "prezent" la o provocare cum sunt Irakul sau Afganistanul.

Gata de o nouă misiune
Printre cei care așteaptă cu nerăbdare o nouă misiune, mult mai dificilă, este chiar comandantul detașamentului abia sosit din Kosovo, maior Marius Gheorghescu. Deși a venit în România cu piciorul în ghips - el precizează că nu s-a rănit în misiune - ne povestește că a fost o misiune normală, fără evenimente și incidente neplăcute. "Calificativul pe care l-am dat misiunii, atât eu, cât și superiorii mei, a fost «Foarte Bine». În afară de perioada 17 - 23 martie, când au fost ceva probleme la Mitrovița, și a fost un nivel de alertă mai ridicat, în rest, nu au existat momente tensionate" - ne-a spus Gheorghescu, care, la 37 de ani, a comandat cei 86 de militari în misiunea din Kosovo.
El spune că, mai ales printre subordonații săi, s-a resimțit depărtarea de casă, dorul de cei dragi fiind singura problemă majoră cu care s-au confruntat.

Tânjește după zonele fierbinți ale lumii
Și căpitanul Bogdan Costea ne-a mărturisit: "am acumulat o experiență bogată, dar îmi doresc ceva mai fierbinte, cum ar fi Irak sau Afganistan. Cel mai greu, nu mie personal, ci subordonaților, le-a fost depărtarea de casă. Am avut însă facilități, putând să comunicăm cu cei de acasă prin internet sau prin telefoanele mobile".
Militarul ne-a mărturisit că este făcut pentru o astfel de carieră și că pentru asta s-a pregătit, așa că și el va răspunde pozitiv dacă va mai primi vreo propunere de a pleca în zonele cele mai fierbinți de pe glob.

Cel mai fericit tătic
Dar tăticul cel mai fericit că s-a întors acasă dintre cei 86 de militari este, de departe, fruntașul Amet Sezai, cel care nu a fost prezent la momentul în care a venit pe lume fetița sa, Aileen, născută la două luni după ce el a plecat în Kosovo.
"Nu mi s-a părut ceva greu. Cel mai greu a fost când s-a născut fetița și eu nu am fost alături de soția mea" - ne-a spus bărbatul.
L-am întrebat dacă, din punct de vedere financiar, merită să pleci într-o astfel de misiune, iar el ne-a mărturisit că nu știe în prezent dacă va mai pleca. Soția sa a completat: "nu este un venit cât ar trebui pentru riscul la care se expun"…
###
Cei 86 de militari, comandați de maiorul Marius Gheorghescu, au făcut parte din Detașamentul Național de Forțe - RoFND din compunerea Grupului de Luptă Multinațional de Vest al misiunii conduse de NATO în Kosovo, KFOR.
La ceremonie au mai participat contraamiral Victor Barbu - dir. adj. al Statului
Major General, c-dor Costel Avrămescu - șeful de Stat Major al Comandamentului Operațional Întrunit Buzău, contraamiral de flotilă Niculae Vâlsan - șeful Instrucției și Doctrinei la Statul Major al Forțelor Navale Române.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.717 secunde