MAE critică atitudinea autorităților ruse în cazul diplomatului român

214
Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) condamnă "încălcarea gravă" de către autoritățile ruse a prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice prin reținerea, luni, a unui diplomat român acreditat la Moscova, precum și prin tratamentul "complet neadecvat" aplicat acestuia.
"Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcarea gravă de către autoritățile Federației Ruse a prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961 prin reținerea, în cursul zilei de 16 august 2010, a unui diplomat român acreditat la Moscova, precum și prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia", se arată într-un comunicat MAE remis, ieri, agenției Mediafax.
Ministerul precizează că a transmis această poziție luni seară primului-colaborator al Ambasadei Federației Ruse la București, convocat de urgență la MAE. "Ambasada României la Moscova a comunicat aceeași poziție, în cursul acestei zile (n.r. - ieri), către MAE rus", se mai arată în comunicat.
Ministerul român de Externe arată de asemenea că "a exprimat dezacordul său ferm față de maniera de prezentare publică a situației".
"El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detenție. Statul acreditar îl tratează cu respectul care i se cuvine și ia toate măsurile corespunzătoare pentru a împiedica orice atingere adusă persoanei, libertății și demnității sale", se arată în articolul 29 al Convenției, citat de MAE.
Ministerul reamintește că în baza acestei Convenții o protecție asemănătoare este asigurată documentelor, corespondenței și bunurilor agentului diplomatic.
Serviciul Federal de Securitate a anunțat, luni, că a reținut în flagrant un agent de informații român, care lucra sub acoperire diplomatică la ambasada României în Rusia. Conform FSB, Gabriel Grecu, secretar I al ambasadei române, a fost reținut în timp ce încerca să obțină informații militare secrete. "Ofițerul Serviciului Român de Informații Externe Gabriel Grecu, care lucra la ambasada națională sub acoperirea de secretar I la departamentul politic, a fost reținut de FSB în timp ce încerca, în data de 16 august, să obțină informații secrete de apărare de la un cetățean rus", a precizat FSB.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7268 secunde