MAE: România va semna la ONU Tratatul privind comerțul cu arme

125
MAE: România va semna la ONU Tratatul privind comerțul cu arme - onu-1370277605.jpg

Articole recomandate

România se numără printre țările care vor semna miercuri, la sediul ONU de la New York, Tratatul privind comerțul cu arme convenționale, care reglementează operațiunile de export, import, brokeraj, tranzit și transbordare a acestor produse militare, transmite Mediafax.ro.

Potrivit MAE român, acest prim instrument juridic internațional care reglementează la nivel global comerțul cu arme va fi semnat din partea României de către ambasadorul Simona Miculescu, reprezentantul permanent al României pe lângă Națiunile Unite.

România a participat activ, încă din 2006, la procesul ONU de negociere și adoptare a acestui nou acord internațional. Prin semnarea acordului în prima zi de semnare, România reconfirmă tradiția diplomatică de recunoaștere a importanței politice a acestui nou tratat, precum și a interesului de a ne angaja plenar prin însuși momentul semnării sale, evidențiază un comunicat MAE transmis MEDIAFAX.

Țara noastră face parte dintre cele 154 de state membre ONU care au votat, la 2 aprilie 2013, în favoarea adoptării Tratatului privind comerțul cu arme (Arms Trade Treaty – ATT), participând activ la cele două conferințe diplomatice consacrate negocierii textului tratatului.

De asemenea, România se află pe locul al treilea în ierarhia mondială a transparenței exporturilor de arme, după Elveția și Marea Britanie, ceea reprezintă o premisă pentru accelerarea procedurilor legale naționale de ratificare a ATT, precizează MAE.

"Principalul argument în favoarea semnării și, ulterior, a ratificării cu celeritate a acestui tratat major de către România, este dat de standardele naționale avansate în domeniul regimului de control al operațiunilor cu armamente, legiferat și aplicat în România încă din 1992", a afirmat ministrul de Externe, Titus Corlățean.

El a subliniat că ATT vizează responsabilizarea statelor care derulează operațiuni de comerț exterior cu armamente convenționale, estimat anual la 60 de miliarde USD, diminuarea comerțului ilicit în materie și de realizarea unui nivel adecvat de transparență.

"După intrarea sa în vigoare, ATT va reduce impactul utilizării armelor convenționale asupra populației civile din zonele de conflict, 500 000 de civili fiind uciși, anual, în conflicte și va diminua încălcările regimurilor de embargo impuse de Consiliul de Securitate al ONU asupra comerțului cu arme", a mai apreciat Corlățean..

ATT prevede inclusiv interdicții exprese pentru transferurile de armamente convenționale care ar încălca obligațiile internaționale din tratatele și convențiile din domeniul drepturilor omului și din dreptul umanitar sau care ar putea fi utilizate în comiterea infracțiunilor de genocid, crime împotriva umanității și crime de război în toate tipurile de conflict armat.

Domeniul tratatului cuprinde operațiunile de export, import, brokeraj, tranzit și transbordare cu produse militare din cele 7 categorii de arme convenționale listate de Registrul ONU al Armelor Convenționale (UNROCA), creat în 1991, precum și categoriei armelor de calibru mic și armamentelor ușoare. Cele 7 categorii ale UNROCA sunt: tancuri și vehicule blindate de luptă, sisteme de artilerie de calibru mare, aeronave de luptă, elicoptere de atac, nave de război, rachete și lansatoare de rachete.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4926 secunde