MAE / Atenționare de călătorie în Turcia

181
MAE / Atenționare de călătorie în Turcia - protest-1370089455.jpg

Articole recomandate

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc la Istanbul să evite zona centrală a orașului - Taksim, Beyoglu, Harbiye, Besiktas -, precum și hotelurile aflate în această zonă, unde au loc proteste, circulația fiind restricționată.
MAE precizează, printr-un comunicat de presă, că în zona central-turistică a orașului Istanbul au avut loc proteste, poliția locală fiind nevoită să utilizeze tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru înlăturarea acestora.

Sute de persoane și-au exprimat, la Istanbul, în mitinguri desfășurate în ultimele zile, nemulțumirea față de planul de reamenajare a Parcului Gezi și de reducere a suprafețelor verzi. Proteste au izbucnit sâmbătă și în capitala Turciei, Ankara, unde sute de persoane s-au solidarizat cu manifestanții din Istanbul, demonstrațiile fiind îndreptate împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan.

Vineri, poliția a intervenit pentru dispersarea manifestanților adunați în Parcul Gezi. Protestatarii au atacat cu sticle și pietre forțele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene și tunuri de apă. Sâmbătă, protestele au continuat, poliția intervenind pentru a opri sute de manifestanți care încercau să traverseze un pod peste Strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge în Piața Taksim. Violențe s-au înregistrat și în cartierul Besiktas din Istanbul.

Protestele, care inițial erau față de reducerea suprafețelor verzi din Parcul Gezi, au devenit o acțiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate și Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mișcări islamiste.

Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea și consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situație care a nemulțumit tinerii turci.

Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul secular al statului turc.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5816 secunde