Marinarii români au primul standard internațional pentru concepte de navigație

299

Articole de la același autor

Asociația Română pentru Standardizare, membră a Internațional Standard Organization – ISO, Londra, a tradus oficial primul standard român în domeniul teoriei și practicii marinărești "SR ISO 19018 – Nave și Tehnologie maritimă. Termeni, definiții și abrevieri în domeniul navigației, Octombrie 2007".

ISO este un organism internațional care recomandă standarde ce devin o practică generală, așa cum sunt ISO 9000-2000 – Quality Management System – QMS Fundamentals and Definitions for ISO 9001-2000 QMS Requirements, de asemenea ISO 14000:2002 – Environmental Management System și multe altele.
Pe plan mondial, ISO este organizația care, împreună cu IMO, împarte domeniul naval – unul acoperă navigația fluvială, portuară și de turism naval, iar altul – pe cea a transporturilor maritime internaționale, IMO având însă prioritate în domeniile comune prin faptul că – fiind o organizație mondială a statelor cu flote maritime, emite prevederi obligatorii, care devin legi adoptate și promulgate de parlamente și reglementari ale guvernelor statelor respective, pe când ISO a rămas cu prevederi ce pot fi recomandate doar pentru organizațiile ce își desfășoară activitatea în domeniul navelor mici, chiar dacă acestea efectuează curse internaționale.
Elaborarea Standardului IDT ISO 19018:2004 de către ASRO constituie prima traducere oficială a unui document internațional ce poate deveni oficial prin adoptarea de către Autoritatea Navală Romană – ANR și va constitui o bază legală pentru folosirea corectă și înțelegerea comună a unor termeni și definiții, chiar dacă o parte din ei mai pot suferi unele precizări.
Pentru traducători de un real folos a fost Tratatul de Navigație din 1981, scris de regretatul profesor Gh. Balaban care, de cele mai multe ori, a definit termenii în două limbi. Nu s-a reușit ca numele domniei-sale să apară în introducerea la Standard, dar nu este târziu să-l reamintim acum.
Pentru specialiști, se recomandă procurarea unui set de standarde - în limbile română și engleză - de la ASRO, Direcția Publicații - Serv. Vânzări/Abonamente: Tel. +40 21 316 77 25, Fax +40 21 317 25 14, +40 21 312 94 88.
Studiul a fost tradus de către CLC Dumitru Mărășescu și profesor Iulia Postelnicu, care mulțumesc pe această cale conducerii Asociației de Standardizare din România și Comitetului Tehnic CT 199. Traducerea filei de gardă a Standardului Internațional s-a făcut cu acordul ASRO - Acord de licență nr. 35106 din 13.12.2007.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0588 secunde