Mărmureanu : Un seism de 6-6,5 pe scara Richter se poate produce oricând

660
Mărmureanu : Un seism de 6-6,5 pe scara Richter se poate produce oricând - cutremur2-1316343251.jpg
De la începutul acestei luni, în zona Vrancea s-au produs peste 20 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 grade și 4,2 grade pe scara Richter. Cel mai recent seism, cu magnitudinea de 3,5 pe scara Richter, a avut loc vineri dimineață.

Săptămâna trecută, un seism de 7,3 grade pe scara Richter a zguduit zona Fiji. Tot la sfarșitul săptămânii trecute, în decurs de o oră, trei cutremure cu magnitudini de 6 și 6,2 pe scara Richter s-au produs în Cuba și în largul coastelor Noii Zeelande și ale Japoniei.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, a explicat care este motivul pentru care se produc atât de multe cutremure de magnitudini mari.

"Este o activitate intensă pe tot globul. Plăcile tectonice sunt în mișcare, mai ales cele din blocul indo-australian. Ele vor lucra până în 2022, cel puțin așa reiese din analizele noastre. Cutremurul din Fiji s-a produs la o adâncime de 600 de kilometri, unde sunt presiuni extrem de mari. În această zonă a lumii și în Japonia vor mai fi cutremure foarte mari până în 2022-2023", a spus profesorul Mărmureanu.

El este liniștit în privința activității seismice din zona Vrancea, chiar dacă în ultima perioada s-au produs seisme și de 4,2 grade pe scara Richter. "Blocul indo-australian nu influențează activitatea seismică din Vrancea. Suntem foarte departe și sunt plăci tectonice diferite. În Vrancea este o activitate banală, una clasică. Acum Vrancea toarce. Cutremurele care s-au produs nu sunt importante.

În Vrancea 3,5 e vax. Acestea au fost puse în evidență datorită aparaturii extrem de puternice și sofisticate pe care o avem. Pentru mine un cutremur important este peste 7 grade pe Richter. De la 3,5 până la 7 este o diferență foarte mare".

Întrebat dacă există posibilitatea ca seismele produse în ultima perioadă să fie precursoare ale unui cutremur mare, profesorul Mărmureanu a răspuns:" Există posibilitatea, dar nu ale unui cutremur catastrofal. Un seism de 6-6,5 pe Richter se poate produce oricând".

În privința marelui cutremur, profesorul Mărmureanu a spus că-l așteaptă prin 2040. "Despre partea asta a Europei vorbim după 2022. Avem analize care arată că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal în România decât peste mult timp, prin 2040, dar până atunci să trăim noi" a mai spus profesorul Mărmureanu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 12 Septembrie 2011
Stire din Eveniment : Cutremur de 3.9 în Vrancea
Pagina a fost generata in 1.3873 secunde