Ieri, la Constanța

Concurs Marș al tăcerii în memoria victimelor SIDA

394

Articole de la același autor

Tinerii trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă HIV/SIDA. Ieri, Fundația Baylor Marea Neagră, Societatea Română de Educație Contraceptivă și Sexuală, Fundația Alături de Voi și World Vision au organizat pe Bulevardul Tomis, din Constanța, un marș al tăcerii în memoria persoanelor răpuse de SIDA.
Grupul, format din zeci de voluntari ai celor patru organizații, a pornit la ora 11.00, din zona Dacia, și a ajuns o oră mai târziu în fața Teatrului "Ovidius". Acolo tinerii au aprins zeci de lumânări, din care au format o fundiță roșie, simbolul luptei împotriva HIV/SIDA, au dat citire numelor persoanelor decedate din cauza SIDA și au organizat o expoziție de pictură și fotografie. Voluntarii ne-au declarat că acțiunea de ieri este un mijloc de afirmare în lupta împotriva HIV/SIDA.
Memorialul lumânărilor aprinse a devenit, în timp, cel mai mare eveniment de comemorare a victimelor HIV/SIDA din întreaga lume.
La nivel mondial, anul trecut erau infectate cu HIV/SIDA 33,2 milioane de persoane. Tot anul trecut, au murit din cauza SIDA 2,1 milioane de persoane.
Potrivit Compartimentului pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA, din cadrul Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balș", din București, în țara noastră s-au infectat din 1985 și până în prezent peste 15.000 de persoane, dintre care aproximativ 1.500 sunt în viață.
În județul nostru, anul trecut au fost luate în evidență 37 de noi cazuri de persoane infectate cu HIV/SIDA. În total, peste 1.000 de constănțeni trăiesc purtând povara nemilosului virus.
Diagnosticarea precoce a infecției cu HIV este esențială, pentru că permite accesul la tratamente de calitate și, implicit, îmbunătățirea calității vieții. La Spitalul Clinic Județean Constanța funcționează un centru de testare gratuită HIV. Programul de lucru al cabinetului este luni, orele 8.00 - 12.00, miercuri, orele 12.00 - 17.00, și joi, orele 9.00 - 15.00. Centrul a fost înființat ca urmare a parteneriatului încheiat între unitatea sanitară județeană și Fundația "Baylor" - Marea Neagră, cu sprijinul Texas Children - Hospital.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5043 secunde