Mega-proiect internațional care include și România

916
Mega-proiect internațional care include și România - bp-1317150875.jpg

Compania British Petroleum intenționează să dezvolte un proiect privind construirea unei conducte ce se întinde pe o distanță de 1.300 km, prin trei țări, printre care și România, pentru a transporta gaz din Azerbaidjan spre Europa.


Proiectul este nou sosit în competiția extrem de încărcată pentru a construi o rută de aprovi-zionare din bazinul Mării Caspice și a reduce dependența Europei de gazul rusesc, informează Agerpres. Până acum, trei proiecte au fost luate în considerare, fiecare dintre acestea modificând tabloul strategic al ener-giei europene prin con-struirea unui "coridor sudic", din câmpul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan, în prezent exploatat de șapte companii, printre care și BP. Propunerile exis-tente sunt ruta Nabucco, favorizată de Comisia Europeană, conducta Trans-Adriatică și proiectul IGI Poseidon. Noul plan al BP, cu-noscut sub numele de "South-East Europe Pipeline", a apărut înainte de un termen limită crucial: sâmbătă, 1 octombrie, Nabucco și cei doi competitori ai săi își vor prezenta ofertele de tarife consorțiului Shah Deniz, care include și BP. Consorțiul, din care face parte și Socar, compania energetică de stat din Azerbaidjan, va decide care conductă va fi favorizată până la sfârșitul anului.


Noul proiect va încerca să reconcilieze cerințele politice și comerciale. Proiectul Nabucco, descris ca fiind "puternic politizat", de către un bancher, implică o conductă cu o lungime de 3.863 km, care leagă Turcia de hub-ul de gaz european din Austria, la un cost de 7,9 miliarde de euro. Costul final va fi de 20 de miliarde de dolari, conform unor persoane din anturajul proiectului. Mai mult, Nabucco va avea o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi, comparativ cu 10 miliarde de metri cubi disponibili din câmpul Shah Deniz cu începere din 2017. Interesele strategice ale Europei explică dimensiunea și costul proiectului Nabucco. Ideea este de a deschide un coridor nou pentru continentul euro-pean pentru a importa gaz nu numai din Azerbaidjan ci din regiunea caspică mai extinsă și din Orientul Mijlociu, inclusiv Turkmenistan și Irak.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9418 secunde