Merkel pune condiții pentru ca Belgradul să poată obține statutul de candidat la UE

578
Merkel pune condiții pentru ca Belgradul să poată obține statutul de candidat la UE - 0117merkelep04-1314107616.jpg
Cancelarul german Angela Merkel a enumerat marți la Belgrad condițiile referitoare la Kosovo pe care Serbia trebuie să le îndeplinească pentru a putea obține statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui an, subliniind importanța ameliorării relațiilor dintre Belgrad și Pristina în acest context, relatează France Presse.

'Dacă dorește să obțină statutul de candidat, Serbia trebuie să reia dialogul (cu Pristina) și să obțină rezultate (...), precum și să dezmembreze structurile paralele' ce depind de Belgrad în nordul Kosovo, populat de o majoritate sârbă, fără a 'crea altele', a subliniat dna Merkel într-o conferință de presă comună cu președintele sârb Boris Tadic.

Dar, de asemenea, șefa executivului german a cerut ca Misiunea europeană de poliție și justiție în Kosovo (Eulex), privită dintotdeauna cu multă suspiciune de către sârbii din Kosovo, să-și poată exercita funcțiile pe 'întreg teritoriul kosovar'.

Vizita dnei Merkel intervine la mai puțin de o lună după o perioadă de mare tensiune în nordul Kosovo: sârbii majoritari în această regiune au refuzat să recunoască autoritățile kosovare albaneze de la Pristina. Acestea din urmă au încercat la sfârșitul lunii iulie să preia controlul la două posturi de frontieră cu Serbia, o inițiativă care a deteriorat considerabil relațiile dintre Belgrad și Pristina, suscitând furia sârbilor kosovari.

Părțile sârbă și kosovară urmează să se reunească la 2 septembrie la Bruxelles pentru a relua dialogul lor sub auspiciile UE, în problemele practice ale populației kosovare, sârbe și albaneze. 'Vrem rezultate în cadrul acestui dialog (Belgrad/Pristina) (...) vrem progrese', a insistat dna Merkel.

'O ameliorare este necesară' pe subiectul Kosovo și 'în primul rând în problema chestiunilor practice', a reiterat cancelarul german.

Serbia speră să obțină statutul de candidat la aderarea la UE către sfârșitul anului în curs și, de asemenea, o dată pentru deschiderea negocierilor de aderare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.413 secunde