"Militarii chinezi râdeau și trăgeau la întâmplare"

59

Articole recomandate

Militari mobilizați din anumite provincii chineze râdeau și trăgeau la întâmplare asupra mulțimii manifestanților prodemocrație în 1989, în Piața Tiananmen, potrivit unui document american declasificat marți, cu ocazia marcării a 25 de ani de la reprimarea sângeroasă a protestelor.

Aceste raport militar secret citează o sursă anonimă care avea vedere către Piața Tiananmen din camera de hotel. Această persoană a descris o reprimare "brutală", a cărei intenție era să producă manifestanților pierderi importante.


Militari din cadrul Armatei a 27-a, care nu vorbeau dialectul de la Beijing, "glumeau și trăgeau la întâmplarre asupra oricărui grup de persoane pe care îl întâlneau în cale", afirmă această sursă.

Documentul subliniază că, la acea vreme, informațiile erau sumare și uneori complet false. Astfel, la o zi după reprimare, o telegramă a unei agenții americane de informații, care cita o sursă guvernamentală străină aparent apropiată Chinei, a raportat moartea liderului chinez Deng Xiaoping. În realitate, acesta a decedat opt ani mai târziu, în 1997, scrie Mediafax.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.092 secunde