Minoritățile naţionale vor avea reprezentare în colegiul CNSAS

623
Minoritățile naţionale vor avea reprezentare în colegiul CNSAS - colegiul-cnsas-1716307156.jpg

Articole de la același autor

Propunerea legislativă prin care minorităţilor naţionale li se asigură reprezentarea în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNAS) a fost adoptată marți, 21 mai, în plenul Senatului, care în acest caz a fost for legislativ decizional.


S-au înregistrat 87 de voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi o abţinere.


Propunerea legislativă, iniţiată de trei parlamentari ai grupului minorităţilor naţionale (Ovidiu Ganţ, Varujan Pambuccian şi Silviu Vexler), vizează modificarea articolului 17 din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, în sensul reprezentării minorităţilor naţionale în Colegiul CNSAS.


Potrivit proiectului, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii este compus din 13 membri, faţă de 11 cât sunt în prezent. Astfel, Parlamentul numeşte 11 membri la propunerea grupurilor parlamentare, conform configuraţiei politice a celor două Camere, dintre care un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.


Ceilalţi doi membri sunt reprezentanţi ai societăţii civile propuşi de preşedintele României şi de prim-ministru, aşa cum prevede legislaţia actuală.


Conform expunerii de motive, CNSAS deţine şi prelucrează un patrimoniu arhivistic remarcabil, unic în România, alcătuit atât din documente ale securităţii comuniste, cât şi ale fostelor organe de informaţii interbelice.


"Alături de numeroase fonduri, aproape toate documentele care privesc Holocaustul din România şi persecuţia îndreptată de regimul comunist împotriva minorităţilor naţionale se află la CNSAS", se arată în expunerea de motive.
Acelaşi proiect a fost respins de Senat, în calitate de for legislativ decizional, din cauza unui singur vot lipsă, pe 29 aprilie, propunerea legislativă fiind reintrodusă de iniţiatori în circuitul parlamentar pe 30 aprilie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3943 secunde