Moartea lui Giulio Andreotti sau "Legenda lui Belzebut"

238
Moartea lui Giulio Andreotti  sau
Moartea lui Giulio Andreotti, de șapte ori fost prim-ministru al Italiei, de 26 de ori ministru și figură de vază a fostei Democrații Creștine, care a decedat, luni, la Roma, la vârsta de 94 de ani, se află în atenția presei din Peninsulă.

"Legenda lui Belzebut", scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că Giulio Andreotti, cel mai faimos politician italian, care se născuse pe 14 ianuarie 1919, la Roma, a decedat, luni, la domiciliul său din capitala Italiei, la vârsta de 94 de ani. Supranumit, printre altele, "Belzebut", din cauza cinismului său politic, Giulio Andreotti era senator pe viață din anul 1991.

Într-un articol intitulat "Legenda lui Belzebut", jurnalistul Eugenio Scalfari, fondatorul cotidianului La Repubblica, scrie că Andreotti "a fost adevăratul - și niciodată rezolvatul - mare mister al primei Republici Italiene. Un personaj indescifrabil, un cardinal al politicii italiene, care a țesut timp de peste 50 de ani cele mai profunde și mai misterioase scandaluri ale politicii din Peninsulă". Împreună cu Andreotti "mor cele mai mari mistere legate de raporturile politicii italiene cu mafia și cu loja masonică P2 (Propaganda 2) a lui Lucio Gelli", mai scrie Eugenio Scalfari.

"Moartea lui Andreotti, o viață la putere", scrie Corriere della Sera din Milano, care relevă că Giulio Andreotti a fost de șapte ori prim-ministru și de 26 de ori ministru - a fost ministru de externe, ministru al economiei și finanțelor, ministru al apărării, ministru al industriei, ministru de interne și ministru al culturii. O legendă a fostului partid Democrația Creștină, "un personaj care a dominat politica italiană timp de peste 60 de ani, «domnind» în Italia mai mult decât regina Elisabeta a II-a în Marea Britanie, un personaj la fel de important pentru italieni ca Margaret Thatcher pentru britanici".

"Andreotti a fost Democrația Creștină, a fost politica italiană, în bine și în rău, o personalitate extraordinară, cunoscută la nivel internațional, un adevărat catolic, un mare om de stat care a crezut în instituțiile țării, marea enigmă a politicii italiene", notează principalul cotidian milanez.

"A murit Giulio Andreotti, putere și mister", scrie La Stampa din Torino, care subliniază faptul că Andreotti a fost acuzat de a fi întreținut raporturi cu mafia siciliană, Cosa Nostra, și cu fostul boss al mafiei din Sicilia, Toto Riina.

În perioada 1948-1991 a fost deputat, iar după anul 1991 a fost senator pe viață, numit de fostul președinte al Republicii, Francesco Cossiga.

La vârsta de 28 de ani, în 1946, a avut prima sa funcție importantă, devenind secretar de stat la președinția Consiliului de miniștri. În 1954, a devenit ministru pentru prima oară, iar în 1972, a devenit prim-ministru pentru prima dată, în cel mai scurt guvern din istoria Republicii Italiene, care a durat numai nouă zile, amintește La Stampa. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 02 Mai 2013
Stire din Actual : ITALIA, în DOLIU
Sâmbătă, 27 Aprilie 2013
Stire din Actual : Un cuplu, găsit mort într-un hotel
Pagina a fost generata in 0.4041 secunde