Mohamed Ibn Chambas, trimis special comun al ONU și Uniunii Africane pentru Darfur

151
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și președintele Comisiei Uniunii Africane (UA), Nkosazana Dlamini-Zuma, au anunțat numirea lui Mohamed Ibn Chambas (Ghana) în funcțiile de trimis special pentru Darfur al celor două organizații și șef al misiunii de menținere a păcii a UA și ONU în această regiune din vestul Sudanului (UNAMID), semnalează, vineri, Europa Press. Chambas va fi, de asemenea, mediator-șef comun al UA și ONU în regiunea sudaneză Darfur. 


ONU a subliniat într-un comunicat că Mohamed Ibn Chambas are o "vastă experiență" după o "amplă și distinsă traiectorie" în foruri internaționale și guvernamentale.

El fusese secretar general al Grupului de state din Africa, zona Caraibelor și Pacific (ACP). Anterior, fusese președinte al Comunității economice a statelor din Africa de Vest (CEDEAO), între 2006 și 2009, și secretar executiv al acestui organism între 2002 și 2005. Fusese, de asemenea, parlamentar și membru al guvernului ghanez.

Chambas îl înlocuiește în funcție pe nigerianul Ibrahim Gambari, căruia Ban și Dlamini-Zuma i-au transmis "profunda apreciere" pentru eforturile depuse în fruntea UNAMID.

Creată în iulie 2007, misiunea comună de menținere a păcii a UA și ONU în Darfur are obiectivul de a proteja populația civilă, precum și de a asigura securitatea ajutorului umanitar, de a supraveghea și verifica aplicarea acor-durilor, de a contribui un proces de pace integrator în Darfur. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2416 secunde