NATO nu a investigat corect decesele de civili din Libia

217
NATO nu a investigat corect decesele de civili din Libia - natolibia-1332164499.jpg
Organizația Amnesty International a făcut ieri apel la NATO să efectueze o anchetă cu privire la "zecile de civili" uciși din greșeală în cursul raidurilor sale aeriene de anul trecut din Libia și să acorde despăgubiri victimelor, într-un comunicat preluat de AFP și Reuters.

Organizația pentru drepturile omului citează 55 de cazuri de civili - între care 16 copii și 14 femei - uciși în lovituri aeriene la Tripoli, Zliten, Majer, Syrta și Brega, în cea mai mare parte în urma bombardării locuințelor lor, fără ca vreun element să indice un uz militar al respectivelor locuri, în momentul atacurilor.

După mai multe luni de la încheierea operațiunilor NATO din Libia, nici Alianța Nord-Atlantică și nici noile autorități libiene nu au luat contactul cu victimele, notează Amnesty International, în baza mărturiilor culese în lunile ianuarie și februarie a.c..

"Este foarte trist să constatăm că, la peste patru luni de la sfârșitul campaniei militare, victimele și apropiații persoanelor ucise în lovi-turile aeriene ale NATO încă nu știu ce s-a întâmplat și cine este responsabil", subliniază Donatella Rovera, consilier special al AI.

NATO trebuie să efectueze anchete pentru a stabili dacă decesele civililor au rezultat din încălcarea dreptului internațional și să-i aducă în fața justiției pe cei responsabili, dacă este cazul, insistă organizația în comunicatul său.

Raidurile NATO lansate în martie 2011, în baza rezoluției ONU menită să-i protejeze pe civili de acțiunile represive ale forțelor fostului lider libian Muammar Gaddafi, au jucat un rol-cheie în căderea regimului acestuia. Ele au creat însă divizări în Consiliul de Securitate al ONU, în cadrul căruia țări ca Rusia, China, Africa de Sud și India au susținut că aceste lovituri aeriene reprezintă o depășire a mandatului acordat de rezoluție, în timp ce SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au dat asigurări că acestea sunt legale și duc la salvarea de vieți omenești.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3211 secunde