Negocierile privind programul nuclear iranian, în impas

57

Articole recomandate

Cele trei zile de negocieri intense între Iran și șase puteri mondiale s-au încheiat ieri la primele ore, la Geneva, fără a se ajunge la un acord privind programul nuclear iranian, suspectat că are ca obiectiv să ascundă demersul Teheranului de a obține arma nucleară. O nouă reuniune este programată la 20 noiembrie, cu dorința de a se ajunge la un acord, au anunțat șeful diplomației UE, Catherine Ashton, și ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

Reuniunea a fost însuflețită de speranțe mari, grație politicii de deschidere către Occident și Statele Unite promovată de președintele iranian Hassan Rohani de la alegerea sa, în iunie. Acesta din urmă speră să pună capăt rapid celor zece ani de tensiuni în acest dosar nuclear, cu obiectivul de a obține relaxarea, apoi eliminarea sancțiunilor care sufocă economia Iranului.

Dar negocierile s-au concentrat în ultimele două zile pe cerințele de clarificare a unora dintre participanți, în special Franța, în redactarea unui acord temporar de șase luni, prima etapă "verificabilă" către un acord permanent.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 28 Septembrie 2013
Stire din Actual : Rohani promite negocieri de bună-credință
Pagina a fost generata in 0.2637 secunde