Negocierile UE - Moldova, condiționate de ridicarea vizelor pentru români

508
Negocierile UE - Moldova, condiționate de ridicarea vizelor pentru români - 907567470e0d08702eeb232c28b06eb6.jpg
Miniștrii de externe ai UE reuniți la Luxemburg au decis, la cererea României, să nu reia negocierile cu Republica Moldova pentru un nou acord "până când Chișinăul nu va corecta politica de vize față de cetățenii români", a declarat ministrul de Externe Cristian Diaconescu pentru NewsIn.
"Concluziile adoptate de miniștrii UE sunt legate de mandatul de negociere pentru un nou acord UE - Republica Moldova. La cererea României, această negociere nu va avea loc până când Chișinăul nu va corecta politica de vize față de România", a spus ministrul român.
În plus, în cadrul concluziilor adoptate ieri la Consiliul pentru Afaceri Generale și Relații Externe (CAGRE), miniștrii UE exprimă "preocupări serioase în legătură cu încălcări ale drepturilor omului în R. Moldova" și cere investigații transparente și exigente a evenimentelor de după alegerile din aprilie. În plus, potrivit șefului diplomației române, consiliul de miniștri de externe arată că este inacceptabilă folosirea violenței în scopuri politice.
Totodată, autoritățile de la Chișinău sunt chemate să asigure libera și corecta desfășurare a alegerilor anticipate, în conformitate cu standardele OSCE. În acest sens, este necesar ca toate formațiunile politice să aibă acces la mass-media, a arătat ministrul de externe.
Surse de la Bruxelles declaraseră recent pentru NewsIn că miniștrii de externe ai UE intenționează să condiționeze lansarea negocierilor pentru un nou acord UE - Republica Moldova de ridicarea de către Chișinău a vizelor pentru români și de respectarea principiilor bunei vecinătăți de către Republica Moldova. Noul acord ar urma să înlocuiască actualul cadru de colaborare între Moldova și Uniunea Europeană și să introducă noi domenii de cooperare, accentuând apropierea Republicii Moldova de UE.
Chișinăul a reintrodus obligativitatea vizelor pentru cetățenii români imediat după violențele postelectorale din 7 aprilie, când a învinovățit România de implicare într-o tentativă de lovitură de stat și l-a expulzat pe ambasadorul român Filip Teodorescu. Practic, prin această măsură, Republica Moldova a denunțat un acord pe care îl semnase cu Uniunea Europeană la sfârșitul anului 2007.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3602 secunde