Obama s-a gândit 16 ore înainte să ia decizia uciderii lui ben Laden

449
Obama s-a gândit 16 ore înainte să ia decizia uciderii lui ben Laden - 8d997859a1c184819b2f37d01b86e852.jpg
Barack Obama i-a lăsat pe comandanții militari să aștepte, în tensiune, declarând că are nevoie să reflecteze la operațiune, acordându-și 16 ore de gândire înainte să dea undă verde pentru efectuarea raidului împotriva complexului lui Osama ben Laden, relatează presa americană.
Membrii echipei speciale din cadrul SEAL, cărora nu li s-a spus nici măcar pe cine se pregătesc să captureze, au efectuat exerciții de "repetare" a misiunii în două reconstrucții ale complexului fostului lider al rețelei teroriste al-Qaeda. Iar misiunea a fost blocată până la primirea tuturor aprobărilor, joi, când analiștii au confirmat, fără urmă de îndoială, că Osama ben Laden se află în orașul Abbottabad, în nordul Pakistanului.
Dar președintele i-a uluit pe oficiali, când a spus, într-o întâlnire pe tema securității naționale, că vrea mai mult timp de gândire și a dispărut din cameră.
"Nu am să vă spun care este decizia mea, acum. Am să mă duc înapoi și am să mă gândesc la ea mai mult", a spus Obama, potrivit New York Times. "Voi lua o hotărâre curând", a adăugat el. Directorul Agenției centrale americane de Informații, CIA, și alți ofițeri de rang înalt din domeniul informațiilor, care erau nerăbdători ca operațiunea să înceapă, au rămas încordați, așteptând hotărârea președintelui.
Însă, în dimineața următoare, după 16 ore, Obama i-a convocat pe patru dintre membrii echipei sale în Sala Diplomatică a Casei Albe. Înainte ca aceștia să apuce să spună ceva, președintele a pus pumnul pe masă și a declarat "Mergem". Cu acest cuvânt, a început cea mai mare operațiune din istoria recentă, comentează presa de peste ocean. Dacă nu ar fi fost prea înnorat sâmbătă, trupele ar fi fost mobilizate încă de atunci. Dar comando-ul a mai așteptat o zi și a ajuns în Pakistan chiar înainte de miezul nopții, duminică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 03 Mai 2011
Stire din Actual : Osama ben Laden a fost ucis
Vineri, 28 Ianuarie 2011
Stire din Actual : Obama, blocat de ninsoare în trafic
Pagina a fost generata in 0.3308 secunde