Observator seismologic unic în lume, la Eforie

1169
Stațiunea Eforie a fost aleasă ca locație pentru amenajarea unui observator seismologic integrat, unic în lume, așa cum ne-a spus prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, directorul general al Institutului de Fizică a Pământului. Observatorul seismologic va putea fi funcțional din luna mai a anului viitor.

Locația a fost aleasă de Institutul de Fizică a Pământului. "Am ales Eforie pentru că nu este oraș zgomotos, așa cum este Constanța, dar permite și o aprovizionare corespunzătoare a personalului care va lucra în cadrul observatorului", precizează Gheorghe Mărmureanu.
Primăria orașului Eforie a acceptat să sprijine acest proiect. Ioan Ovidiu Brăiloiu, primarul orașului Eforie, împreună cu membri ai consiliului local, au aprobat acordarea gratuită a unui teren în suprafață de 800 de metri pătrați.
Construcția va avea demisol, parter și două etaje. Lucrările au fost deja demarate. Proiectul a fost realizat de Petre Leu, iar banii necesari pentru investiție vor veni de la Ministerul Educației și Cercetării. Investiția se ridică la aproximativ un milion de euro.

Cum a dispărut Histria?
"Nu știm cum a dispărut Histria și se pare că un tsunami a măturat Callatisul", ne mărturisește Gheorghe Mărmureanu.
Specialistul amintește și de un tsunami de la începutul veacului trecut care a provocat un cutremur devastator, dar și de faptul că un petic de pământ, cândva în granițele României, se află acum în Bulgaria.
Faptul că de-a lungul timpului zona Dobrogei a fost lovită de cataclisme naturale face cu atât mai imperios necesară amenajarea unui observator seismologic.

Dobrogea, zonă descoperită
"Un astfel de observator nu se mai găsește nicăieri în lume", ne-a mărturisit Mărmureanu. La Centrul de Seismologie se va măsura nivelul cutremurelor, se vor primi avertizări de tsunami. De asemenea, se vor face măsurători solare și măsurători pe fundul Mării Negre. Dobrogea era o zonă descoperită din acest punct de vedere", adaugă Gheorghe Mărmureanu.
Prin intermediul aparaturii, practic, se va măsura orice mișcare seismică de la Himalaya până la Roma.

Vom ști mai devreme de pro-pagarea unui cutremur? Directorul general al Institutului de Fizică a Pământului se ferește să dea vreun răspuns. "Un experiment, dacă nu se verifică de două ori…".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8554 secunde