ONU încearcă să taie sursele de finanțare ale grupării Statul Islamic

126
ONU încearcă să taie sursele de finanțare ale grupării Statul Islamic - onu-1423301028.jpg

Articole recomandate

Consiliul de Securitate al ONU va dezbate săptămâna viitoare o rezoluție menită să taie grupării jihadiste Statul Islamic sursele de finanțare provenite din comercializarea petrolului, traficul cu antichități sau din răscumpărările pentru răpiri, relatează AFP.



Proiectul de rezoluție, elaborat de Rusia, a fost completat în urma discuțiilor cu SUA și cu statele europene. Textul este inspirat în mare măsură dintr-o serie de decizii luate deja de ONU în cadrul unor sancțiuni adoptate împotriva unor organizații sau persoane afiliate organizației teroriste al-Qaida, cum ar fi înghețarea averilor sau embargouri asupra vânzării de arme. Noul document are în vedere de asemenea și stoparea fluxului de combatanți ce se alătură jihadiștilor în Siria și Irak, transmite Agerpres.ro.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în luna august 2014 o rezoluție în care statele membre ale organizației sunt avertizate că pot fi vizate de sancțiuni dacă cumpără petrol de la Statul Islamic.

Așadar, obligațiile impuse statelor membre ale ONU 'sunt deja solide și constrângătoare, dar obiectivul noii rezoluții este ca ele să fie extinse și să se clarifice elementele pe care le implică, în special cu privire la contrabanda cu produse petroliere', explică un responsabil american implicat în tratative. El admite însă că aplicarea rezoluției va fi dificilă, dat fiind numărul mare de intermediari implicați în operațiunile de contrabandă.

Una dintre principalele noutăți ale rezoluției va fi, conform reprezentantului american citat, o interzicere specifică a traficului cu opere de artă și antichități sustrase din teritoriile siriene controlate de Statul Islamic, o astfel de interdicție fiind deja în vigoare în cazul Irakului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4223 secunde