Ungaria:

Concurs Parlamentul anulează fondurile de pensii private

413
Parlamentul anulează fondurile de pensii private - 5f7b0903b97a119138a95acd513fbf4c.jpg

Articole recomandate

Parlamentul ungar a adoptat, ieri, legea privind naționalizarea fondurilor de pensii private cu 250 de voturi pentru, 58 împotrivă și 43 de abțineri, eliminând astfel sistemul mixt introdus în 1998, relatează France Presse.
Conform legii, până la sfârșitul lunii februarie, trei milioane de persoane au dreptul să decidă dacă doresc să transfere la stat pensiile acumulate în fondurile private.
Până în prezent, contribuabilii aveau posibilitatea să transfere o parte a cotizațiilor pentru pensiile obligatorii unui organism privat, în speranța de a obține o pensie mai generoasă. Ca urmare a unor măsuri de austeritate, aceste cotizații au fost redirecționate timp de 14 luni către trezoreria statului.
Astfel, cei care vor rămâne fideli fondurilor private vor pierde, după 14 luni, orice drept la pensia de stat. Sumele acumulate în fondurile de pensii reprezintă un patrimoniu de aproape 3.000 de miliarde de forinți, respectiv 11 mi-liarde de euro.
Casele de pensii private s-au adresat deja Curții Constituționale, solicitându-i să se pronunțe în această chestiune delicată.
Grație acestei legi și poziției flexibile a Comisiei Europene, bugetul ungar ar putea înregistra în 2011 un excedent de 5% din PIB.
Unul dintre principalele angajamente asumate de guvernul lui Viktor Orban este reducerea deficitului bugetar, în special, având în vedere presiunile exercitate de FMI și UE, care, în 2008, au salvat economia ungară printr-un credit în valoare de 20 de miliarde de euro. În acest context, Ungaria a introdus deja un impozit special pentru bănci și întreprinderile din domeniul energetic.
O asociație din care fac parte 32 de fonduri de pensii private din Ungaria a cerut ajutorul Comisiei Europene pentru ‘protejarea intereselor celor 3 milioane de angajați unguri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 16 Decembrie 2010
Stire din Actual : Proteste anti-Berlusconi la Roma
Pagina a fost generata in 1.7143 secunde