Proteste anti-Berlusconi la Roma

189
Proteste anti-Berlusconi la Roma - a68bb590ab2cfa44fcbbe1c0c514409b.jpg
În plină criză a datoriilor suverane în zona euro, victoria la limită de marți a premierului Silvio Berlusconi în Parlament va declanșa o perioadă de incertitudine politică, nefastă pentru mediul economic și pentru reforme menite să stimuleze progresul economic al Italiei, notează AFP.
"Cu o majoritate atât de fragilă, există riscul ca guvernul să cadă la primul test mai important, deși Italia are mare nevoie în acest moment de reforme structurale, pentru a-și consolida creșterea economică", apreciază Chiara Corsa, economist la banca UniCredit.
Piețele financiare au reacționat moderat, după votul de marți. Bursa din Milano a încheiat ședința de marți în ușoară scădere, 0,36%, în timp ce cursul acțiunilor a rămas același, aproximativ 4,6%.
Pe termen mediu, însă, instabilitatea politică oferă un context nefavorabil pentru investiții, a adăugat Chiara Corsa. Deși a fost salvată de piețele financiare, în Italia există în prezent temeri legate de criza datoriilor, care afectează în prezent zona euro.
Ministrul Economiei, Giulio Tremonti a dispus măsuri corecte în timpul crizei, împiedicând agravarea deficitului public, considerat în Peninsulă un veritabil călcâi al lui Ahile și care în octombrie a atins un nivel record, respectiv 1.867 de miliarde de euro.
"Ca ordin de mărime, este a treia datorie publică din lume, deși Italia nu este a treia putere economică mondială", a declarat luni Silvio Berlusconi, care se consideră garantul credibilității financiare a țării.
Raportată la PIB, această datorie se ridică la 120%, fiind a doua în Europa, după Grecia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.137 secunde