Trichineloza face ravagii în organismul bolnavilor

696
Trichineloza face ravagii în organismul bolnavilor - e1994c58c3bb3a2d0a5331ab28805b72.jpg

Articole de la același autor

Românii pun mult preț pe tradiție. Mai ales atunci când e vorba despre sărbătorile de iarnă. Chiar dacă mulți constănțeni au renunțat la tăierea porcului în fața blocului, la umplutul cârnaților acasă, obiceiuri pe care le-au înlocuit cu o raită la supermarket-ul din zonă, mulți încă se mai aprovizionează cu carne de porc din locuri neautorizate sau direct din gospodăriile de la țară.
Specialiștii Ministerului Sănă-tății sfătuiesc însă populația să fie foarte atentă atunci când cumpără carne de porc, întrucât există, în această perioadă, un risc mare de îmbolnăvire cu trichineloză. Boala este extrem de neplăcută și necesită un tratament îndelungat.
Trichineloza este o boală produsă de parazitul numit Trichinella spiralis, care pătrunde pe cale digestivă, prin consumul de carne infestată cu larve, insuficient preparată termic.

Greață, vărsături, dar și anemie și meningită
Omul consumă larvele aflate în carne, iar larvele ajunse la nivelul tubului digestiv se stabilesc la nivelul intestinelor și se înmulțesc foarte rapid. Ulterior ele se împrăștie în organism și la nivelul mușchilor striați formează chisturi. Atunci când invazia este masivă, în formele grave, larvele pot ajunge și în alte țesuturi precum cele ale sistemului nervos central și ale miocardului.
Simptomele apar destul de târziu, după o incubație de aproximativ două săptămâni. Persoana bolnavă prezintă greață, vărsături și diaree. Apoi, după o perioadă scurtă apar febră, dureri musculare și edeme palpebrale. Această triadă este caracteristică pentru trichineloză. Pot apărea și numeroase alte simptome, precum inapetență, cefalee, erupție cutanată și tuse. Manifestările mai pot include și hipotensiune, anemie sau meningită.
Evoluția clinică poate dura de la trei săptămâni până la două luni. Formele ușoare reprezintă aproximativ 80 % din numărul total de cazuri. Mortalitatea poate atinge 15 % din cazuri.

Cumpărați doar carne verificată!
Trichineloza beneficiază de tratament antiinflamator. În cazurile ușoare se recomandă antiinflamatoare nesteroidiene, iar în cele grave antiinflamatoare cor-tizonice. Pentru a preveni îm-bolnăvirea, specialiștii ministerului sfătuiesc populația să cumpere carnea doar din magazinele specializate. "De asemenea, este necesară o atenție mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spiralis", au arătat reprezentanții ministerului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 14 Decembrie 2010
Stire din Social : O, brad frumos, cu cetina de criză!
Pagina a fost generata in 0.4765 secunde