Concurs Peste 4000 de morți în Myanmar în urma unui ciclon

263

Articole recomandate

Bilanțul ciclonului devastator care s-a soldat cu aproape 4.000 de morți și mii de persoane dispărute în Myanmar se referă la numai două din cele cinci zone lovite de dezastru, unde, potrivit oficialilor ONU, sute de mii de persoane au rămas fără adăpost și apă potabilă, transmite Reuters.
"Numărul confirmat este de 3.934 de morți, 41 de răniți și 2.879 de persoane dispărute în districtele Yangon și Irrawaddy", a anunțat postul de televiziune Myanmar TV, la trei zile după ce ciclonul Nargis a lovit delta Irrawaddy.
Bilanțul oficial anterior era de 351 de morți, dar numărul victimelor era așteptat să crească pe măsură ce autoritățile au restabilit contactul cu insulele și cu satele din deltă.
Armata, care conduce de 46 de ani această țară, nu a lansat încă un apel pentru ajutor internațional. Liderii săi, din capitala izolată Naypyidaw, situată la 400 de kilometri nord de Yangon, au anunțat că referendumul pentru o nouă Constituție, creată de armată, va avea loc, așa cum a fost prevăzut, în 10 mai.
Ultima furtună majoră care a lovit Asia a fost ciclonul Sidr, soldat cu 3.300 de morți în Bangladesh, în noiembrie anul trecut.
În fosta capitală Yangon, prețurile la alimente și combustibil au crescut, iar agențiile de asistență încearcă să trimită provizii și să evalueze pagubele din cele cinci zone declarate zone calamitate, în care locuiesc 24 de milioane de oameni.
"Câți oameni au fost afectați? Pentru moment știm că este un număr de șase cifre", a declarat Richard Horsey, reprezentant ONU, după o reuniune umanitară de urgență organizată la Bangkok ieri, înainte de anunțul televiziunii de stat. "Știm că mai multe sute de mii de persoane au nevoie de adăpost și apă curată de băut, dar câte sute de mii exact nu știm", a adăugat el.
Biroul ONU din Yangon a anunțat că este nevoie urgent de folii de plastic, tablete pentru purificarea apei, echipament de gătit, plase antițânțari, truse de prim-ajutor și alimente. Situația din afara Yangon este "critică, iar adăposturile și apa sigură de băut sunt principalele nevoi imediate", potrivit ONU.
Thailanda a venit în ajutorul Myanmarului, trimițând un avion cargo C-130 cu nouă tone de mâncare și medicamente către Yangon, după ce a fost redeschis aeroportul, ieri.
În Yangon, multe acoperișuri au fost smulse de pe clădiri, ceea ce sugerează că situația este mult mai gravă în localitățile cu locuințe precare de la marginea orașului cu cinci milioane de locuitori. Apa potabilă este greu de găsit, majoritatea magazinelor și-au terminat rezervele de lumânări și de baterii și nu se știe când va putea fi reluată furnizarea de curent electric

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3697 secunde