Concurs Peste 600 de tătari și turci vor lua cu asalt, astăzi, străzile Constanței

989

Articole de la același autor

Gong la a XIV-a ediție a Fes-tivalului Internațional al Portului, Dansului și cântecului Popular Turco - Tătar!
Astăzi, la ora 10,00, o mare de reprezentanți ai lumii turcice vor lua cu asalt străzile Constanței. Aproximativ 650 de participanți la ediția de anul acesta vor defila pe traseul Piața Ovidiu - Bd. Tomis - Bd. Ferdinand - ICIL - Casa de Cultură în cadrul paradei costumelor populare care va deschide festivalul.
Manifestarea care a debutat în urmă cu 14 ani este, astăzi, singura din România care reunește o dată pe an reprezentanți ai lumii turcice din țară și din străinătate. La început, festivalul a reunit ansambluri din cadrul unor instituții de învățământ, membrii lor fiind tineri turci și tătari. Până acum festivalul a fost organizat timp de cinci ediții la Medgidia, dar și la Mangalia și, bineînțeles, Constanța.
Festivalul s-a extins și a dobândit statut de manifestare internațională în anul 2001, la Medgidia, când s-a bucurat de prezența a trei echipe din Turcia (YAFEM), Crimeea și Bulgaria.
Anul acesta pe lângă reprezentanți din Turcia, Crimeea și Bulgaria, pe scenele festivalului vor mai urca și ansambluri din Tatarstan, Kazahstan, Kosovo, Macedonia și, bineînțeles, Româ-nia.
"Suntem la cea de-a XIV-a ediție și ne bucură să avem și de această dată prieteni vechi, care ne-au fost alături dintotdeauna la festival, așa cum este cazul turcilor de la YAFEM, al celor de la Bahar - Macedonia, dar și ansambluri noi cu care suntem siguri că vom stabili în viitor relații de colaborare foarte bune. Festivalul nostru este unic în România și ne mândrim cu acest lucru, așa cum ne mândrim cu tradițiile noastre și cu bogăția noastră spirituală, ale căror secrete suntem gata să le dezvăluim și populației majoritare. Îi așteptăm pe toți, tătari, turci și oricare alt constănțean deopotrivă să petrecem împreună la cele trei zile de festival. Festivalul de anul acesta coincide și cu una din-
tre marile sărbători ale noastre, Ramazan Bayram, un motiv în plus de a sărbători și de a transmite tuturor musulmanilor "Ramazan Bayram Kayirli Bolsin!", a decla-
rat președintele UDTTMR, Varol Amet.
De menționat este faptul că, la toate spectacolele, intrarea este liberă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8569 secunde