Pfizer a dat în judecată Polonia pentru că nu a plătit vaccinurile comandate

615
Pfizer a dat în judecată Polonia pentru că nu a plătit vaccinurile comandate - pfizerscaled-1700843769.jpeg
Gigantul farmaceutic Pfizer trimite guvernul polonez în justiție pentru lipsa plăților pentru 60 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care l-a dezvoltat cu BioNTech, potrivit Politico.


Procesul, care vine în timp ce Polonia se pregătește pentru schimbarea guvernului în urma alegerilor din octombrie, marchează punctul culminant al unei lupte de 19 luni între Varșovia și Pfizer din cauza excesului de doze de vaccin.
Dar rădăcinile ciocnirii pot fi urmărite mai departe: până la enormul contract de 1,1 miliarde de doze pe care Comisia Europeană l-a semnat cu Pfizer în 2021, care a devenit controversat pentru schimbul raportat de mesaje text între președintele Comisiei, Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare negocierilor.


„Pfizer și BioNTech încearcă să țină Polonia să își respecte angajamentele pentru comenzile de vaccin COVID-19 plasate de guvernul polonez, ca parte a contractului lor de furnizare a Uniunii Europene semnat în mai 2021”, a declarat un purtător de cuvânt al Pfizer pentru POLITICO, adăugând că BioNTech se alătură, de asemenea, procedurilor.


Potrivit ziarului polonez Gazeta Prawa, Pfizer a introdus dosarul civil în fața unei instanțe de la Bruxelles, deoarece dozele au fost achiziționate prin contracte de achiziții comune ale UE, întocmite în conformitate cu legislația belgiană.


Aând în vedere că prima audiere ar fi programată să aibă loc pe 6 decembrie, iată o privire asupra modului în care am ajuns la acest punct.


În 2021, Comisia a semnat un contract care va schimba jocul cu Pfizer pentru până la 1,8 miliarde de doze din vaccinul său COVID-19; dintre acestea, 1,1 miliarde de doze ar fi comandate în cele din urmă. Acest acord de cumpărare comună, negociat de Comisie în numele țărilor UE, a micșorat achizițiile anteri-oare de vaccinuri ale blocului și i-a determinat pe alți producători de vaccinuri să se plângă că sunt excluși de pe piață.


Mărimea contractului a fost o piatră de moară în jurul gâtului Comisiei de atunci și nu doar din cauza preocupărilor legate de transparență pentru refuzul lui von der Leyen de a discuta despre orice rol personal pe care l-ar fi jucat în negocieri. De asemenea, a obligat țările să cumpere doze de care, se pare, nu ar avea nevoie.


În aprilie 2022, ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski, a anunțat că țara a încetat să mai primească vaccinuri. El a spus că Polonia a invocat o clauză de forță majoră în contract, invocând presiunile financiare cauzate de afluxul de refugiați din războiul din Ucraina și de perturbarea economică care a urmat. El a explicat, de asemenea, că situația pandemică a însemnat că este mai puțin nevoie de vaccinuri. La vremea respectivă, guvernul polonez era con-dus de popularist Mateusz Morawiecki din partidul Lege și Justiție (PiS), iar în multe probleme Polonia era în mare parte izolată.


Cu toate acestea, nu a durat mult pentru ca un grup de alte nouă țări, toate din Europa Centrală și de Est, să urmeze exemplul Poloniei. Deși nu au mers până la oprirea livrărilor, s-au plâns că au fost prinși să cheltuiască bani pe doze de care nu aveau nevoie într-o perioadă de turbulențe economice. Țările au făcut presiuni asupra Comisiei pentru a redeschide acordul și au ridicat problema în mod repetat în cadrul reuniunilor miniștrilor sănătății din UE.


Pe măsură ce ratele de vaccinare au scăzut, țările din afara grupului Europei Centrale și de Est au început să se alăture apelului pentru o renegociere. La un moment dat, capitalele chiar au început să ceară o mai mare transparență cu privire la negocierile inițiale dintre Pfizer și Comisie. „Ce s-a promis? Ne-am dori foarte mult să știm”, a declarat ambasadorul belgian Pierre Cartuyvels în de-cembrie 2022.


În luna mai a acestui an, Comisia a anunțat în liniște o renegociere substanțială a acordului ofensator. Reducea cu o sumă nespecificată – numărul de doze restante, în timp ce livrările ar fi, de asemenea, mai răspândite, până în 2026. Polonia, totuși, a refuzat să semneze acordul revizuit.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2529 secunde