Plângerile celor trei societăți pe care DNA a pus sechestru în cauza Mazăre vor ajunge la "dosarul mamă"

1711

Articole de la același autor

r Ieri, Curtea de Apel Constanța a dispus ca dosarul care cuprindea plângerile împotriva sechestrului formulate de "Pomacost" SA, SC "Holland Development Group" SA și "Aqualand" SA să fie atașat la dosarul de fond

Ieri, Curtea de Apel Constanța a declinat dosarul privind plângerile a trei societăți comerciale asociate cu numele primarului Radu Ștefan Mazăre - "Pomacost" SA, SC "Holland Development Group" SA și "Aqua-land" SA -, împotriva sechestrelor asiguratorii dispuse de DNA, Curții de Apel București, în vederea atașării la dosarul de fond.
Sechestrele au fost instituite în dosarul de urmărire penală 29/P/2005, care privește retrocedările presupuse a fi ilegale ale administrației publice constănțene. Cap de afiș în dosarul penal sunt primarul Radu Mazăre și președintele Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu.
Procurorii anticorupție au dispus instituirea sechestrului asigurator în vederea confiscării speciale asupra mai multor bunuri ale persoanelor cercetate din dosar. În ordonanța de instituire a sechestrelor luate de DNA se arată despre învinuiți că "mai dețin terenuri dobândite din faptele penale săvârșite de învinuiții care sunt sau au fost acționari la acestea și alte societăți comerciale, care doar aparent pot proba cumpărarea, fără să poată dovedi buna credință în tranzacția ce stă la baza transferului de proprietate, câtă vreme actele și faptele proprii comise de învinuiții acționari și cele ale persoanelor interpuse, învinuite de participație penală la aceleași infracțiuni, demonstrează contrariul și anume că acțiunile infracționale au avut drept scop dobândirea proprietății asupra terenului respectiv".
La sfârșitul lunii octombrie, Radu Ștefan Mazăre, președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, precum și alte 35 de persoane, au fost trimise în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Ei sunt acuzați de restituirea și atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din municipiul Constanța și Mamaia. Mai mult, nici plaja sau faleza municipiului nu au scăpat de manevrele care ar fi fost făcute de mai marii orașului, ei fiind acuzați că prin aceste fapte au creat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro. Din aceștia, 77,77 de milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului român și 36,16 milioane euro, prejudiciu în dauna munici-piului Constanța.
În calitate de membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanța, vor răspunde prezenți în sala de judecată și Constantin Racu, fost director al Direcției Administrație Publică, Daniela Ramona Dospinescu, directorul Direcției Patrimoniu, Ion Marica, directorul Direcției Tehnic Investiții, Dan Miron, fost consilier municipal și consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă și Bogdan Ghițulescu.
Tot prin rechizitoriul au mai fost trimiși în judecată patru funcționari din Primăria Constanța și doi de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța. Andrei Sozanski, Grațiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, Luminița Călătoru și Silvia Stanciu sunt acuzați de fapte asimilate și în legătură directă cu infracțiuni de corupție.
Din cercetările procurorilor a mai reieșit că, la săvârșirea infracțiunilor au ajutat, în calitate de complici sau instigatori, și mandatarii Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoș Săvulescu, Răsvan Mircea Tudorache și Nicula Nejloveanu, motiv pentru care au fost și ei trimiși în judecată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.538 secunde