Ploile fac ravagii în America Centrală: 70 de morți și 150.000 de sinistrați

425
Ploile fac ravagii în America Centrală: 70 de morți și 150.000 de sinistrați - americacentrala-1318855040.jpg
Bilanțul ploilor violente care s-au abătut de o săptămână asupra Americii Centrale a ajuns la 70 de morți și 150.000 de sinistrați, care și-au pierdut casa sau recolta, în timp ce numeroase mijloace de comunicare au fost întrerupte.

Cele două țări cel mai afectate sunt Guatemala, cu 28 de morți și doi dispăruți, și El Salvador, cu 27 de morți, majoritatea în alunecări de teren. În Honduras, autoritățile au înregistrat 12 morți, iar în Nicaragua șapte.

America Centrală este considerată de Națiunile Unite drept una dintre regiunile cele mai afectate de consecințele schimbărilor climatice. Catastrofele naturale au provocat aici, în 40 de ani, peste 50.000 de morți și pagube de zeci de milioane de dolari, potrivit unor studii universitare europene și latino-americane.

În fața amplorii pagubelor, președintele venezuelan Hugo Chavez a propus sâmbătă ajutorul țării sale pentru statele afectate. "Trebuie să le venim în ajutor (...) Sunt țări foarte sărace", a explicat președintele socialist.

În Guatemala, unde peste 110.000 de persoane au fost afectate, potrivit președintelui Alvaro Colom, a fost decretată stare de catastrofă naturală.

"Majoritatea incidentelor survenite în noaptea de sâmbătă (care au provocat moartea a cinci persoane) au avut loc în departamentul Guatemala", a precizat președintele Colom, adăugând că dacă ploile vor continua, "unele străzi vor fi blocate ca măsură preventivă".

Potrivit institutului de meteorologie din Guatemala, ploile vor continua în următoarele 24 de ore.

Estimările privind pierderea recoltelor de porumb și fasole, cultivate de țărani care exploatează parcele minuscule pentru consumul propriu, cresc, de asemenea, în timp ce 15 la sută din populație (aproximativ două milioane de persoane) suferă de malnutriție în Guatemala.

În El Salvador, mai multe alunecări de teren din noaptea de sâmbătă spre duminică "au ridicat bilanțul la 27 de morți", majoritatea îngropați, a declarat directorul Protecției Civile, Jorge Melendez.

În Honduras (cu 12 morți), autoritățile au declanșat cod roșu în două departamente și galben în alte zece.

Locuitorii unor sectoare din capitala Tegucigalpa, situate pe malurile unor cursuri de apă, au petrecut o noapte de angoasă, râurile transformându-se puțin câte puțin în torente violente.

În Nicaragua, Apărarea civilă a ordonat evacuarea familiilor de agricultori care locuiesc pe versanții vulcanului Casita. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Guvernului - soția președintelui Daniel Ortega - Rosario Murillo, intemperiile au provocat moartea a șapte persoane și au lăsat alte 8.000 fără locuințe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3357 secunde