Posibilă existență a unei falii active sub un reactor nuclear japonez

55
Un reactor al unei centrale atomice, a cărei activitate este sistată în prezent, se află deasupra unei falii seismice active, fapt care urmează să fie confirmat de autoritatea de reglementare nucleară, după luni de dezbateri cu specialiști, potrivit presei nipone, citează Mediafax.

Autoritatea trebuie să decidă, săptămâna viitoare, ca în aceste condiții centrala să nu fie repornită. Dacă va fi cazul, reactorul în cauză, al doilea din complexul Tsuruga, riscă să fie dezafectat.

Patru experți mandatați de autoritatea de reglementare au realizat cercetări la fața locului, studii care arată că ultimele mișcări ale faliei identificate sunt, potrivit lor, suficient de apropiate pentru a concluziona că falia este încă activă, motiv pentru care securitatea locului nu poate fi garantată.

Dacă autoritatea de reglementare va preciza că într-adevăr reactorul se află deasupra unei falii active, așa cum sugerează presa japoneză, compania Japan Atomic Power va fi constrânsă să înceapă demontarea acestuia.

În prezent, doar două reactoare din 50 funcționează în Japonia, celelalte fiind temporar oprite din motive de precauție, în urma noilor norme de siguranță aflate în fază finală și care vor intra în aplicare în iulie.

Aceste dispoziții vin în urma accidentului de la Fukushima, urmat de un tsunami, în martie 2011. Astfel, după ce sute de mii de persoane și-au părăsit domiciliul în urma accidentului de la Fukushima, populația japoneză dorește aplicarea principiului precauției în ceea ce privește centralele nucleare situate la țărm și în zone seismice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1275 secunde