Premier turc: Nu poate exista un compromis între Turcia și SUA pe tema extrădării lui Gulen

131
Premier turc: Nu poate exista un compromis între Turcia și SUA pe tema extrădării lui Gulen - gulen-1471093563.jpg

Articole recomandate

Premierul turc Binali Yildirim a precizat, sâmbătă, că Turcia exclude un compromis în ceea ce privește cererea de extrădare a predicatorului Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite, și acuzat de Ankara că ar fi responsabil de lovitura eșuată din 15 iulie, informează Reuters, citat de Agerpres.

Premierul Binali Yildirim a făcut aceste comentarii în fața unui grup de jurnaliști turci, după ce a anunțat că vicepreședintele american Joe Biden va vizita Turcia la 24 august.


Aceasta este prima vizită a unui politician american în Turcia, după lovitura de stat eșuată și lansarea campaniei guvernamentale de eliminare a așa-zișilor guleniști din instituțiile de stat, precum și din presă, scrie Reuters, citat de News.ro.

Fethullah Gulen, însă, dezminte implicarea în organizarea puciului eșuat și condamnă vehement un sistem judiciar turc controlat în totalitate de către regimul președintelui Erdogan. Acesta a precizat că se va preda autorităților turce, doar atunci când vinovăția sa va fi stabilită de către un organ de investigație internațional și independent.

Turcia pune presiune pe Statele Unite pentru extrădarea clericului musulman, în vârstă de 75 de ani, după ce zeci de mii de susținători turci ai mișcării Gulen au fost vizați de o campanie guvernamentală.

Premierul Yildirim a precizat că 81.494 de funcționari publici au fost suspendați din funcție pentru legături cu mișcarea clericului musulman, printre care se numără judecători, procurori, soldați, polițiști, academicieni, medici, profesori universitari, afaceriști, funcționari, precum și jurnaliști. De asemenea, 17.740 de persoane au fost arestate și puse sub acuzare pentru rolul jucat în orchestrarea loviturii de stat.


Statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a așa-zișilor guleniști din instituțiile de stat, precum și din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul "inuman" la care ar fi supuși puciștii capturați.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0449 secunde