Premieră în România! Decizia ÎCCJ care va avea implicații majore pentru toată industria farmaceutică
336

Articole de la același autor
Haos la restaurant, în urma unei explozii! Șase persoane au murit
12 Ianuarie 2025
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) din România a emis o decizie istorică ce va schimba pe termen lung cadrul fiscal al industriei farmaceutice din țară.
Decizie istorică a ÎCCJ
O hotărârea a ÎCCJ a decis restituirea TVA aferentă taxei clawback, o taxă impusă de stat pentru medicamentele compensate vândute peste limitele bugetare. Decizia, în premieră pentru România, a obligat Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să restituie 12 milioane de euro către Roche România, reprezentând TVA-ul aferent taxei clawback.
„Decizia definitivă este prima de acest fel în România și va avea implicații pentru toată industria farmaceutică.”, potrivit unui comunicat de presă al societății de avocați Băncilă, Diaconu și Asociații.
Această hotărâre are implicații semnificative pentru toate companiile din sectorul farmaceutic, deoarece, în urma deciziei, TVA-ul plătit pentru taxa clawback trebuie rambursat.
Potrivit hotărârii, taxa clawback reprezenta o reducere comercială ce influența baza de impozitare a TVA, iar rambursarea acestei sume contribuie la corectarea unui sistem fiscal deficitar.
„Cu alte cuvinte, pentru perioadele în care contribuabilii au fost obligați la plata taxei clawback, aceștia au putut dispune de o sumă ce a corespuns prețului de vânzare a medicamentelor compensate către farmacii/spitale/centre de dializă, diminuat cu taxa clawback, deși TVA aferentă acestor livrări a fost plătită către bugetul de stat în întregime (la prețul de vânzare, fără ca acesta să fie diminuat cu taxa clawback).”, mai precizează societatea.
Taxa clawback este o taxă suplimentară impusă de autoritățile fiscale din România asupra producătorilor și distribuitorilor de medicamente, pentru a compensa depășirile bugetare din fondul național de asigurări sociale de sănătate (FNASS).
Aceasta se aplică atunci când cheltuielile pentru medicamentele compensate depășesc plafonul stabilit anual de stat.
Concret, această taxă este un mecanism de corectare care reglează costurile cu medicamentele, care sunt suportate parțial de stat pentru a sprijini accesul pacienților la tratamente esențiale.
Companiile farmaceutice pot solicita și dobânda fiscală
Mai mult, companiile vor putea solicita și dobânda fiscală de 7,3% pe an, plus rata inflației, ceea ce va genera o sumă considerabilă de bani returnată sectorului farmaceutic.
Industria farmaceutică din România va beneficia, de asemenea, de o rambursare de TVA pentru o perioadă fiscală de 7 ani, depășind astfel termenul de prescripție de 5 ani stabilit inițial.
Această decizie a ÎCCJ a fost susținută de EY România și Băncilă, Diaconu și Asociații, și se bazează pe jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a stabilit clar că TVA-ul aferent taxei clawback trebuie restituit. Decizia poate fi considerată un precedent important pentru restituirea TVA-ului în alte cazuri similare din industrie.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Marţi, 17 Decembrie 2024
Duminică, 08 Decembrie 2024
Marţi, 11 Februarie 2025
Joi, 30 Ianuarie 2025
Marţi, 28 Ianuarie 2025
Vineri, 17 Ianuarie 2025
Luni, 16 Decembrie 2024
Marţi, 10 Decembrie 2024
Marţi, 19 Noiembrie 2024
Miercuri, 13 Noiembrie 2024