Președintele Barack Obama a primit, vineri, premiul Nobel pentru pace

348
Președintele Barack Obama a primit, vineri, premiul Nobel pentru pace - a06df17094fd9599cad32555b897a0d3.jpg
Premiul Nobel pentru pace a fost acordat, vineri, președintelui american Barack Obama, "pentru eforturile sale extraordinare pentru consolidarea diplomației internaționale și cooperării între popoare", a anunțat Comitetul Nobel norvegian, citat de AFP.
"Comitetul a acordat multă importantă viziunii și eforturilor lui Obama, în vederea unei lumi fără arme nucleare", a declarat președintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.
Premiul va fi decernat la Oslo, pe 10 decembrie, și constă într-o medalie, o diplomă și un cec de 10 milioane de coroane suedeze (aproape un milion de euro).
Barack Obama, care a fost învestit în funcție în urmă cu mai puțin de nouă luni, a pledat luna trecută la ONU pentru o lume fără arme nucleare. "Nu trebuie niciodată să ne încetăm eforturile înainte de a vedea ziua în care armele nucleare vor fi eliminate de pe suprafața Pământului", a spus Obama în timpul unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate. În timpul președinției sale, executivul ONU a adoptat o rezoluție prin care a cerut o lume denuclearizată.
Președintele american a rostit în luna iunie, în Egipt, un discurs prin care a încercat să "creeze poduri" între țara sa și lumea musulmană, după ani de tensiuni legate de atentatele din 11 septembrie și de războiul împotriva terorismului care a urmat.
Printre meritele președintelui american, Jagland a enumerat și angajamentul în lupta împotriva încălzirii climatice. De asemenea, Obama și-a luat angajamentul să închidă centrul controversat de detenție de la Guantanamo, unde se mai află 223 de persoane. Casa Albă pare să fi renunțat, însă, la data-limită ianuarie 2010, fixată inițial.
Însă nu totul decurge bine. Deși a putut să înceapă retragerea trupelor americane din Irak, Barack Obama rămâne pe frontul afgan. În plus, tentativele sale pentru o coaliție în Orientul Mijlociu, din care a făcut o prioritate, par în impas.
Barack Obama este al treilea înalt responsabil democrat american care primește premiul Nobel în decurs de câțiva ani, după Jimmy Carter în 2002 și Al Gore în 2007. De asemenea, este al treilea președinte al Statelor Unite care este recompensat în timpul mandatului său, după Theodore Roosevelt în 1906 și Woodrow Wilson în 1919.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7171 secunde