Preşedintele Iranului acuză SUA că încurajează Israelul să ucidă în Fâşia Gaza

424
Preşedintele Iranului acuză SUA că încurajează Israelul să ucidă în Fâşia Gaza - 1-1699261642.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a acuzat Statele Unite ale Americii că încurajează Israelul să ucidă şi să comită acte crude împotriva palestinienilor în Fâşia Gaza, relatează agenţia AFP. Cu prilejul unei întrevederi cu premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani la Teheran, Raisi a lansat încă o dată un apel la un armistiţiu imediat în Gaza.

„Împreună cu premierul irakian, credem că bombardamentele trebuie să înceteze cât de curând posibil, că un armistiţiu trebuie decretat imediat şi că poporul oprimat şi mândru din Gaza trebuie să primească ajutor”, a declarat Ebrahim Raisi, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Aceste crime îngrozitoare şi împotriva umanităţii sunt un genocid, care este comis de regimul sionist cu susţinerea SUA şi a anumitor ţări europene. Ajutorul american către regimul sionist îl încurajează să ucidă şi să comită acte crude împotriva poporului palestinian. Afirmaţia americanilor că încearcă să ajute Gaza este o promisiune falsă, care nu este compatibilă cu acţiunile lor”, a adăugat el.

Întâlnirea dintre Ebrahim Raisi şi premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani, care nu a fost anunţată în avans, intervine a doua zi după o vizită surpriză la Bagdad a şefului diplomaţiei americane Antony Blinken, în turneu în Orientul Mijlociu.

Blinken a declarat că atacurile sau ameninţările care vin din partea miliţiilor aliniate cu Iranul împotriva trupelor americane staţionate în Irak şi Siria sunt total inacceptabile.

De la începutul războiului între Israel şi Hamas declanşat la 7 octombrie de un atac fără precedent al Hamas pe teritoriul Israelului, atacuri cu rachetă şi dronă au vizat baze irakiene unde sunt desfăşurate trupe americane ale coaliţiei internaţionale anti-jihadiste.

Washingtonul acuză Iranul că este implicat prin intermediari în aceste atacuri care au vizat, de asemenea, trupe americane în Siria vecină.

Iranul şi Irakul nu recunosc statul Israel şi guvernul irakian este apropiat de Iran, ţară care susţine financiar gruparea palestiniană Hamas.

Pe 25 octombrie, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat SUA că sunt „complicele incontestabil al crimelor” comise în Fâşia Gaza. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4996 secunde